Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čičoka
  • 15.11.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Murtenica

Na Murtenici umesto đumbira - čičoka?

Krtolu je Veliša Petrović dobio od komšije i posadio ga na proleće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.

Foto: Depositphotos/Studiobarcelona
  • 360
  • 32
  • 0

Iako su sela na udaljenim obroncima Murtenice kod Nove Varoši sve praznija, mladi Veliša Petrović odlučio je da ostane u Draglici, koja je upravo po dragim licima koja u njemu žive i dobila ime. Ovaj mladić ne beži od poslova na imanju, pa je tako odlučio da na svojim parcelama posadi i đumbir, koji je zbog svojih lekovitih svojstava veoma tražena biljka, prenosi RINA.

Krtolu je dobio od komšije i posadio ga na proleće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.

"Kad sam video da se seme lepo primilo, već sam pričao kako eto i đumbir može da rodi u ovim našim planinskim krajevima. Nakon nekih prvih mesec dana video sam da raste nešto čudno što do sad nisam video, sa žutim cvetom. Komšije su pomislile da nije suncokret, ali pošto nismo imali iskustvo sa đumbirom do sad, pomislili smo da to tako možda treba i pustili i dalje da raste, proverićemo kad rodi", kaže za ovu agenciju Petrović.

Prvo je primetio žuti cvet (foto: R. Vojnović)

Kako dalje piše Mondo, umesto zdrave namirnice đumbir koju je hteo da posadi, rodila je čičoka, divlji krompir koji se ne viđa tako često u ovom kraju.

Kako smo ranije pisali, krtole čičoke se mogu vaditi u novembru, ali možemo da ih ostavimo u zemlji do proleća i vadimo po potrebi do aprila. Krtole koje se vade u jesen su malo gorke, dok su prolećne slađe zbog pretvaranja inulina u fruktozu. 

Inače, to je višegodišnja biljka koja na istom mestu ostaje duži niz godina. Čičoka se gaji izvan plodoreda u posebnom delu vrta na osunčanom terenu ili u slaboj senci. Njeni zahtevi prema zemljištu su mali, ali preferira rastresita zemljišta sa pH vrednošću 6-7,5.


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati... Više [+]

Tagovi

Đumbir Sadnja semena Čičoka Veliša Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...