Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToBRFV
  • 09.09.2021. 07:30

Na paradajzu u Sloveniji utvrđen razoran ToBRFV virus

Reč je o karantinskoj štetočini koja napada paradajz, papriku i krompir, a proizvođači su dužni da prijave ako ga primete na biljkama.

Foto: Depositphotos/Chreiten (ilustracija)
  • 345
  • 37
  • 0

Virus smeđe naboranosti ploda (ToBRFV) napao je paradajz u Sloveniji i Estoniji, piše hortidaily. Osim ovog povrća velike štete može naneti paprici, ali i krompiru.

Nacionalna organizacija za zaštitu bilja Slovenije (NPPO) prvi put ga je pronašla na svojoj teritoriji krajem jula ove godine. Zarazio se paradajz u stakleniku u opštini Grosuplje, u blizini Ljubljane.

Kako bi se sprečilo njegovo širenje, preduzete su sve mere koje uključuju uništavanje biljaka domaćina u zaraženom području kao i higijenske mere u proizvodnom pogonu. Međutim, na tržište je dozvoljeno stavljanje svih plodova na kojima nema znakova simptoma bolesti, jer nema štetnog uticaja na ljude.

Ovaj razoran virus nađen je i u stakleniku paradajza u opštini Saue vald u Estoniji. Uzorci su uzeti u maju, a njegova prisutnost potvrđena u julu. I tamo se preduzimaju sve mere iskorenjivanja koje uključuju uništavanje zaraženih biljaka te dezinfekciju uzgojnog prostora i pripadajuće opreme.

Proizvođači su dužni da ga prijave

Podsetimo, od 1. novembra 2019. Evropska komisija je ToBRFV navela kao karantinsku štetočinu podložnu kontroli. Stoga je dužnost svakog proizvođača koji posumnja na njegovu prisutnost da slučaj prijavi nadležnim službama.

Ove godine njegova pojava potvrđena je u Bugarskoj, Norveškoj, Mađarskoj i Italiji.

Budući da je povezan sa virusom mozaika duvana (TMV) i paradajza (ToMV), simptomi su slični tim oboljenjima. Ogledaju se kao hloroza, mozaik, mrlje ili naborani listovi, dok na plodovima nastaju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformišu i nepravilno sazrevaju.


Tagovi

ToBRFV Virus paradajza Slovenija Estonija Povrće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao