Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 17.07.2022. 10:00

Navodnjavanje, prihrana i zaštita kasnog krastavca salatara

Norme i intervali navodnjavanja zavise od faze razvoja biljke i spoljnih temperatura.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 158
  • 36
  • 0

Kasni krastavac najčešće je druga kultura u toku godišnjeg proizvodnog ciklusa, tako da bi pre sadnje trebalo uraditi dezinfekciju plastenika. Može se uraditi varikinom u količini od jedne litre varikine u 30 litara vode. Dezinfikuje se zemljište, najloni, konstrukcija itd. Prvo navodnjavanje obavlja se odmah posle presađivanja sa dužim intervalom.

Norme i intervali navodnjavanja zavise od faze razvoja biljke i spoljnih temperatura, navodi agronom Živko Šašić, iz Resora za pružanje savetodavnih usluga.

Dnevno navodnjavanje

S porastom biljke povećavaju se norme i intervali navodnjavanja. Najveća norma je u fazi intenzivnog branja, kada su i intervali najčešći. Najbolje ga je obavljati u ranim jutarnjim satima kada je temperatura vazduha do 25 stepeni Celzijusovih. Isto tako, u toku dana možemo dodati još jedno navodnjavanje sa kraćim intervalom ukoliko su dnevne temperatura dosta više od prosečnih.

Prihrana se obavlja zajedno sa navodnjavanjem (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Cilj ovog dnevnog navodnjavanja jeste da biljka dobije određenu količinu lako dostupne vode koju može odmah usvojiti i tako stresnu situaciju što lakše prevazići. PVK bi trebalo održavati na 70 do 80 odsto iz razloga da biljka u svakom trenutnu ima lako dostupnu vodu i hranljive materije iz zemljišta.

Prihrana biljke

Prihrana se obavlja zajedno sa navodnjavanjem i razlikuje se po fazama razvoja biljke. U fazi ukorenjivanja se obavlja NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini do dva grama po biljci nedeljno. U drugoj, odnosno fazi porasta do prvog branje, prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 1:1:1, takođe u količini od dva grama po biljci jednom u sedam dana.

Treća faza je od početka pa do kraja branja, u njoj se prihrana radi NPK đubrivima formulacija 2:1:2 ili 2:1:3 u količini do dva do četiri grama po biljci, najčešće dva puta u toku nedelje. Ako na biljci imamo veći broj zametnutih plodova prihrana se u ovoj fazi može promeniti u đubrivo sa naglašenim sadržajem kalijuma formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u navedenoj količini za ovu fazu.

Isto tako, svakih sedam do deset dana biljke prihraniti kalcijumom - dva grama po biljci. U početnim fazama razvoja sa prihranom dodati i humidne kiseline koje pomažu u razvoju korenovog sistema.

Zaštita krastavca

Najveći akcenat što se tiče zaštite treba staviti na plamenjaču, pegavost lista, lisne vaši i pauka. Zaštitna sredstva koja se koriste protiv pojave plamenjače i pegavosti lista su na bazi: metalaksil, mankozeb, azoksistrobin, propineb, piraklostrobin i drugo. Protiv lisnih vaši i pauka koriste se sredstva na bazi: pirimetalina, acetamiprida, deltametrina, spinosada, abamektina, flonikamida i drugo.

Kako uzgajati paradajz i krastavac u istom plasteniku?

Za praćenje brojnosti štetnih organizama u zatvorenom prostoru koriste se žute i plave lepljive ploče za lisne vaši i trips. Preporučuje se korišćenje fungicida sa jednom ili dve aktivne materije. Isto tako, aktivne materije prilikom svakog tretiranja treba menjati da patogeni ne bi razvili otpornost. Količina i koncentracija zaštitnog sredstva treba da je prilagođena fazi razvoja biljke.

Najbolja zaštita se ostvaruje preventivnim tretiranjem, plodoredom i uređenom površinom u samom zaštićenom prostoru kao i oko njega.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Plastenik Uzgoj krastavca Krastavac salatar Prihrana Navodnjavanje Zaštita bilja


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakve ruže krase skoro svaku baštu u Vranju.