Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspirativna poljoprivreda
  • 27.03.2017. 20:00

Nešto zuji u rumunskim plastenicima

Inovativna praksa za oprašivanje biljaka u staklenicima dolazi iz Rumunije! Kutije sa bumbarima sve su traženiji proizvod na tržištu, a troškovi su manji za 50%.

Foto: drabanth / Big Stock
  • 1.484
  • 60
  • 0

Oprašivanje biljaka vitalan je deo procesa proizvodnje paradajza u staklenicima, a proizvođači iz sela Kurtiči (Curtici) u županiji Arad u Rumuniji koriste hormonski sprej kako bi stimulisali rast voća. Ova metoda zahteva mnogo vremena, truda i rezultati nikada nisu onakvi kakvima se nadaju. Tako se često okreću alternativnim rešenjima koja povećavaju kvalitet, redukuju troškove i održavaju snabdevenost lokalnih pijaca. Jedno od njih su bumbari!

Inspiracija iz rumunskih plastenika

Donedavno, proizvođači u regionu koristili su većinom biljne hormone kako bi zamenili oprašivanje paradajza. Cvetovi ove biljke proizvode hormon auksin kada se oplode, što dalje stimuliše biljku da proizvede plod - voće.

Troškovi bumbara za 50% su manji nego prskanje hormonima.

Kutije pune bumbara

Kako bi zamenili ovaj proces, koriste se sprejevi koji sadrže sintetičku verziju ovog hormona. Kada se na cvetove paradajza primeni ovaj sprej, voće se proizvodi bez polinacije ili oprašivanja (partenokarpija).

Ipak, ova praksa odlazi u prošlost. Danas je normalno da posao oprašivanja odrade bumbari, a primer se može naći i u Somboru. Poljoprivrednici su otkrili da su kutije sa bumbarima sve traženiji proizvod na tržištu. Zahvaljujući ovim kutijama, poljoprivrednici mogu da puste pčele koje žive do osam nedelja kako bi oprašile biljke u plasteniku u isto vreme. Kada završe, mogu da naprave isto u obližnjim voćnjacima.

Čovek ne može ono što može bumbar

Ranije metode korištenja hormona bile su dugotrajne i zahtevale su ručni rad. To je rezultovalo visokim proizvodnim troškovima, a kvalitet i ukus paradajza nije uvek bio idealan.

Čiprian Ninču (Ciprian Nincu), iz pomenutog sela, dosetio se kutija s bumbarima pre četiri godine. Eksperimentisao je u svojim staklenicima, a nakon svog iskustva, uveren je da "bumbari mogu ono što čovek ne može, radi se o preciznosti i tajmingu oprašivanja, a bumbari su tu majstori". Kaže da je paradajz oprašen na ovaj način i boljeg kvaliteta.

I drugi su sledili njegov primer. Georg Čosma (Gheorghe Cosma), lokalni proizvođač, vrlo je zadovoljan rezultatima: "Bumbari oprašuju ekološki i naše povrće ima pravi ukus, kupci su zadovoljni".

Foto: drabanth / Big Stock


Izvori

EC Europa


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."