Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 28.08.2019. 08:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Petar Bugarski - treća generacija proizvođača u plastenicima

Petrovi preci su počeli proizvodnju u improvizovanim plastenicima pre više od pola veka, shvatili blagodeti kontrole mikroklimatskih uslova u poljoprivrednoj proizvodnji. Danas, u modernim objektima, plastenicima, njegov unuk nastavlja tradiciju proizvodnje sa istim entuzijazmom i većim znanjem i posvećenošću.

Foto: Petar Bugarski
  • 476
  • 19
  • 0

Proizvodnja zasnovana na rasadu cveća i povrća se kako kaže Petar Bugarski modifikovala kroz godine i potražnju tržišta u proizvodnju svežeg začinskog bilja i salata. "Nekada se naš rasad cveća nalazio u beogradskim parkovima Kalemegdan, Taš, kao i u zemljama u okruženju," priča Petar.

Pre skoro dvadeset godina Petar je doneo rukolu u Srbiju i od tada uspešno proizvodi ovu danas uveliko poznatu salatu. Zapravo je prvi proizvođač rukole i začinskog bilja u Srbiji.

Danas je direktor firme "Food&Soul" koja se bavi uvozom, izvozom i preradom voća i povrća, pod kojom posluje i rasadnik Bugarski ali i Logistika kojom se snabdeva Horeca sektor (sektor ugostiteljstva i hotelijerstva) u Srbiji. Rasadnik Bugarski je registrovano poljoprivredno gazdinstvo čiji je Petar idejni tvorac.

"Rasadnik Bugarski, se razvijao dve decenije kroz Horeca sektor gde je stotine restorana u Srbiji konzumiralo naše proizvode. Neki od njih su naši direktni komitenti neki su snabdevanje imali preko posrednika, komitenata koji se bave veleprodajom voća i povrća," sa ponosom ističe Petar.

Pre skoro dvadeset godina Petar je doneo rukolu u Srbiju

Savremena kuhinja pokazuje interesovanje za jestivim cvećem

Petar je inženjer elektrotehnike, a znanje iz struke koristio je za unapređenje sopstvene proizvodnje i biznisa. 

"Neprekidno usavršavanje i treninzi, ne samo u agro biznisu nego i u kulinarskim trendovima ne daje nam prostora da odmaramo. Proizvodni program diktiraju trendovi iz gastronomije, pa se tako lista proizvoda koja izlazi iz rasadnika kontinuirano menja," priča Petar.

Mladi bračni par uspešan u plasteničkoj proizvodnji

Proizvodi kao što su: rukola, nana, bosiljak, vlašac, ruzmarin, peršun, korijander, su svoje mesto već našli u gastronomskoj kulturi u Srbiji, dok savremena kuhinja sve veće interesovanje pokazuje za specifičnim "baby lief" salatama raznovrsnih oblika i boja ali i jestivim cvećem.

Petrovi preci su počeli proizvodnju u improvizovanim plastenicima

Osmislio i napravio alate koje koristi u sopstvenoj proizvodnji 

Kako je vreme odmicalo i proizvodnja se povećavala trebalo je osmisliti kako smanjiti procese rada, a povećati produktivnost. Petar, je osmislio i napravio alate koje koristi u sopstvenoj proizvonji. Takvi alati u mnogome olakšavaju rad ali i smanjuju vreme koje je potrebno za određen proces.

Rasadnik nudi i mašine za sejanje, branje i pakovanje iz sopstvene mašinske proizvodnje. Njihove mašine beru kako po Srbiji, tako i po Republici Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Rasadnik Bugarski je brend porodice Bugarski gde je Petar treća generacija i nada se da će se taj trend nastaviti i da će ljubav prema biljkama i poslu preneti i na svoje potomstvo.

Petar savetuje svim mladim ljudima da se vredan rad i upornost uvek isplati. "Pratite svoj instinkt i ne dozvolite da vam neko nameće svoje ideje. Slušajte sve oko sebe, ali odluke donosite sami. Budite originalni, jer kopije služe da idu vašim utabanim stopama. Nema veće stimulacije na kraju dana od te, kada vidite da sopstvenu ideju sprovodite u delo i realizacije iste. Konstantno se edukujte i udružujte se sa ljudima iz istih ili sličnih branši."

Petar Bugarski je proglašen za Preduzetnika godine 2012./2013. 


Foto prilog


Tagovi

Tradicija Rasadnik Bugarski Uzgoj rukole Uzgoj bosiljka Uzgoj peršuna Uzgoj ruzmarina Petar Bugarski


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.