Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest paradajza
  • 29.02.2020. 15:00

Pomoću tehnologije otkrili dve bolesti paradajza s 99 odsto tačnosti

Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati da li je usev napala neka bakterija, bolest, štetočina ili nešto drugo.

Foto: Depositphotos/Alohaflaminggo
  • 100
  • 5
  • 0

Obično uzgajivači hodaju po svojim poljima i pregledaju zasade od štetočina ili bolesti koji su ih možda napali, no često se dogodi da ih otkriju tek kada su već naneli velike štete. Kako bi se šteta sprečila na vreme, jedno od rešenja su bespilotne letelice, odnosno dronovi.

Kako piše Fresh Plaza, Roberts i Jianis Ampacidis s Instituta za hranu i poljoprivredu Univerziteta na Floridi pomoću dronova su pratili stanje na eksperimentalnom polju paradajza te proveravali ima li zaraženih useva. Otkrili su dve nove vrste bolesti koje su nedavno napale Floridu, a dalji razvoj pokazao je kako se na ovaj način s čak 99 odsto tačnosti može otkriti o kojoj je bolesti reč.

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

"Brza i tačna identifikacija biljnog patogena od ključne je važnosti za primenu pravovremene taktike upravljanja bolešću. Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati da li je polje napala neka bakterija, bolest, štetočina ili nešto drugo. Ovo je otkriće ključno jer bolesti mogu koštati uzgajivače milione dolara godišnje u proizvodnji treće najvrednije kulture u državi“, objasnio je Roberts.

Prema Nacionalnoj poljoprivrednoj statističkoj službi, na Floridi svež paradajz na tržištu donosi 400 do 500 miliona dolara godišnje, a prošle godine su ove dve nove bolesti te kulture uzrokovale čak 30 odsto gubitka prinosa.

Širi se virus koji preti biljkama paradajza i paprike

Ovaj tehnološki napredak presudan je ne samo za farmere na Floridi nego i u ostatku sveta jer je paradajz u brojnim zemljama među kulturama koje se najviše uzgajaju, a sve je više novih vrsta bolesti i virusa koje nanose velike štete na poljima.


Tagovi

Dron Bolest paradajza Univerzitet na Floridi Polja Usevi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.