• Dron u voćarstvu
  • 22.01.2020. 18:00

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Dronovi pomažu poljoprivrednicima da poboljšaju prinose i uoče probleme u zasadu na vreme. Iako su se do sada najčešće koristili u ratarstvu, mogli bi da postanu zanimljiv alat i za voćare.

Foto: Pixabay/DJI-Agras
  • 133
  • 26
  • 0

Dronovi u poljoprivredi predstavljaju uštedu jer pomoću njih može da se uvidi stanje polja ili zasada, da se prati pojava bolesti i štetočina, potrebe biljaka za hranljivim materijama i vodom i da se ciljano tretiraju takve površine. Poljoprivrednici ih koriste kako bi postigli efikasnije rezultate, a dronovi im pomažu da poboljšaju prinose i spreče probleme koji mogu da se pojave u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Istraživanje upotrebe u voćarstvu

Olga Valš, docent agronomije Univerziteta u američkoj saveznoj državi Ajdaho, bavi se istraživanjem upotrebe dronova u voćarstvu. Budući da je većina njih korišćena na žitaricama poput pšenice, kukuruza i soje, ona je odlučila da istraži njihovu upotrebu na voćkama.

Tamo gde ne može traktor, može dron

"Usvajanje i upotreba dronova u poljoprivrednoj proizvodnji štedi hiljade dolara svake godine na mnogim usevima", kaže Valš. Senzori na bespilotnim letelicama pomažu u praćenju stanja na usevima i uočavaju stanje materija koje su potrebne biljkama, poput đubriva i vode. U krajnjem slučaju, dronovi mogu da umanje negativne uticaje poljoprivrednih aktivnosti na kvalitet životne sredine, navodi agronomy.

Voćarska proizvodnja u državi Ajdaho zasniva se na uzgoju prevenstveno jabuka, ali i grožđa, brusnica pa čak i alternativnih voćnih vrsta poput azijskih krušaka.

Uloga dronova u voćarstvu

Istraživački tim fokusirao se na primenu tehnologije bespilotnih letelica (UAV) na voćkama. Dosadašnje istraživanje docenta bilo je sa pšenicom i ostalim usevima. "Znamo da dronovi mogu da se koriste u voćnjacima, ali ne postoje preporuke proizvođača što se tiče ​​prikupljanja podataka i koji bi bili najkorisniji za određenu vrstu proizvođača".

Dronovi u voćnjacima i rasadnicima služili bi za popis stabala i očitavanja njihove visine, zatim površine zasada, praćenje zdravlja i kvaliteta stabala, kao i upravljanje vodom, hranljivim supstancama, štetočinama i bolestima, pomoću senzora. Takođe, služili bi za procenu kvaliteta proizvodnje i prinosa, ali i za stvaranje marketinških alata poput videozapisa koji mogu da pomognu u promociji voćarstva. 

Zoran Radić: Stari zasad višnje može da rađa i do 30 godina

Kao i kod drugih primena dronova u poljoprivredi, ovaj istraživački rad pomaže u prikupljanju detaljnih podataka o zasadima, brže nego što bi to ljudi mogli fizički da uoče. "Dronovi su u stanju da dobiju slike visoke rezolucije koje su idealne za otkrivanje različitih problema", kaže Valš.

UAV sistemi omogućavaju praćenje useva iz vazduha, a tako se dobijaju visokokvalitetne slike i podaci visoke rezolucije. To je važno za praćenje rasta biljaka, njihovog zdravlja, potreba za vodom i hranivima, a to su sve pokazatelji potencijalnog prinosa.

"Ovde se ne radi samo o brzini praćenja stanja polja već senzori mogu da funkcionišu unutar područja elektromagnetnog spektra, gde ljudske oči ne mogu", napominje Valš. Senzori su mnogo pouzdaniji i objektivniji od vizuelne procene. Oni daju kvantitativne podatke (numeričke podatke koji se mogu meriti i upoređivati) nasuprot kvalitativnim informacijama (opisnih podataka koji mogu da se posmatraju).


Tagovi

Dronovi Voćarstvo Tehnologija UAV Istraživanje Olga Valš


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Da se pohvalimo] Regionalna kancelarija "Scarybird" za Istočnu Evropu i Balkan i distributer "EcKER... Pročitaj celu belešku »

@EcKER doo