Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća i cveća
  • 18.09.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Rekovac

Porodica Milutinović uspešna u proizvodnji povrća, cveća i kiselog kupusa

Prodaja vakumiranog kiselog kupusa ide dobro tako da Milutinovići planiraju da povećaju kapacitete. Tržište je za sada Šumadija i Pomoravlje.

Foto: Jelena Lukić
  • 640
  • 27
  • 0

Porodica Milutinović iz Tečića kod Rekovca godinama se bavi proizvodnjom povrća i cveća, a nedavno su počeli sa prodajom vakumiranog kiselog kupusa, što se pokazalo kao dobar poslovni potez.

Pod povrćem imaju dva i po hektara. Uglavnom uzgajaju paradajz, papriku, plavi patlidžan i to u 20 plastenika, dok je najveći deo otvorene proizvodnje pod kupusom. Ove godine zasadili su 50.000 stabljika. Najbrojnija su porodica u selu u kojoj svi rade na imanju, a angažuju i sezonske radnike. Glava porodice je Zoran, a pomažu mu majka Živadinka, otac Dragan, supruga Snežana, sin Lazar (21) i ćerka Milica (14). Najstariji sin Dušan (27) vozi kamion po Evropi, a ćerka Jelena nedavno se udala.

Milutinovići već osam godina na pijaci u Kragujevcu imaju tri tezge

Povrće uglavnom prodaju na zelenoj pijaci u Kragujevcu

Sve što proizvedu i prodaju. Već osam godina na pijaci u Kragujevcu imaju tri tezge. "Proizvodnja jeste teška, svi smo angažovani od ujutro do uveče, velika su ulaganja ali prodaja ide dobro. Od povrtarstva može da se živi, mi smo zadovoljni. Pa od toga smo školovali decu. Najstariji sin vozi kamion po Evropi ali bih volela da se on vrati i radi sa nama," kaže Snežana.

Prvi i jedini su u Pomoravlju koji imaju svoj brend - vakumirani kiseli kupus. "Godišnje proizvedemo oko tri vagona kiselog kupusa. Prodajemo ga lokalnim trgovinskim preduzećima u Paraćinu, Boru, Ćupriji, Petrovcu na Mlavi, Kragujevcu i Zaječaru. Zadovoljni smo prodajom tako da planiramo proširenje proizvodnje," kaže Snežana.
Od toga su napravili vlastiti brend sa etiketom gazdinstva Dragana Milutinovića. Sada će biti peta sezona proizvodnje kiselog kupusa.

"To je zimska para, pa nam dobro dođe. Ono što ne ukiselimo, prodamo. Prošle godine kupus je u velikom delu Srbije ubio grad, pa je rod bio slab i prošli smo odlično. Ove godine ga ima dosta, pa će biti jeftin," ističe Zoran Mulutinović.

Dejan Gajić: Na malom posedu dobri prinosi i solidna zarada

U poljoprivrednim poslovima učestvuju i najmlađi

U poslovima oko pakovanja kiselog kupusa pomaže i najmlađa ćerka Milica. Ona zna i ceo postupak proizvodnje. "Nakon seče kupusa, slažemo ga u velike bačve, kiselimo, a posle vakumiramo i prodajemo po velikim prodavnicama i na pijaci. Već se pročulo za nas. Moj deo posla je da lepim etikete," kaže Milica.

Ona je učenica osmog razreda Osnovne škole "Svetozar Marković" u Rekovcu. Vredna je tako da učestvuje skoro u svim poslovima kada nema obaveza oko škole. I letnji raspust je provela radno. "Pomažem roditeljima koliko mogu, zalivam cveće u dvorištu, u bašti berem papriku, paradajz, sečem kupus sa dedom. Idem i sa mamom na pijacu u Kragujevcu," kaže Milica.

Kada ide sa majkom na pijacu ustaje oko pet sati, a kada ima posla u bašti ustaje oko osam sati ujutro. "Bavim se i folklorom. Letos sam sa KUD-om bila na moru u Bugarskoj. Ceo raspust sam provela radno. Roditelji me ne teraju da radim ali kada vidim da im treba pomoć, ja im pomažem. Poljoprivreda je lep posao ali je težak. Još ne razmišljam o tome da li ću time da se bavim i kada porastem," iskrena je Milica.

Milica je i letnji raspust provela radno

Nagrada za najlepše dvorište Levča ove godine pripalo je porodici Milutinović

Milutinović su poznati u kraju i po uzgoju cveća. Tokom zime imaju tri plastenika sa cvećem. Za cveće i održavanje dvorište koje je prava cvetna oaza zadužene su Milica i njena prababa Milana (87) koju iz milošte zovu Nana. "Cveće prodajemo, a nešto ostavimo i za nas jer mama mnogo voli cveće. Uglavnom, uzgajamo surfiniju, 1001 cvet, muškatle i ruže," kaže Milica.

Nana ističe da i ona rado održava dvorište, uglavnom zaliva cveće. "Ja volim da radim, a ne mogu. Vidim, ali ne čujem baš dobro. Zato pomažem koliko mi starost dozvoljava," kaže Nana.

Turistička organizacija Rekovca već 11 godina raspisuje "Dane otvorenih dvorišta Levča", takmičenje na kome se biraju najlepše uređena dvorišta. Nagrada za najlepše dvorište Levča ove godine pripalo je porodici Snežane Milutinović iz Tečića koja je prošle godine dobila treću nagradu za najlepše dvorište na regionalnom takmičenju.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja povrća Proizvodnja cveća Kiseli kupus Dani otvorenih dvorišta Levča Snežana Milutinović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić