Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 22.02.2021. 14:00

Posle belog luka najbolje je posejati salatu, šargarepu, leguminoze

Nakon belog luka na istoj leji možemo da uzgajamo razne vrste povrća. Biljke će biti zdravije, a plodovi ukusniji.

Foto: Bigstockphoto/firina
  • 376
  • 19
  • 0

Nemoguće je zamisliti baštu bez leje belog luka. I pored toga što se često gaji, mora da se misli i šta će se posejati na tom mestu posle njega.

Izuzetno je korisna vrsta povrća jer je vrlo efikasno zaštitno sredstvo za baštu i useve u njemu. Međutim, da bi ono koje uzgajamo posle belog luka dalo dobar prinos, moraju da se ispoštuju i određeni zahtevi.

Veliki potrošač kalcijuma, rešenje - plodored

Stalna proizvodnja jedne vrste na istom mestu tokom godina, stvoriće probleme. Kako bi se izbegle sve negativnosti koje prate takav vid uzgoja, potrebno je da vršimo smenu useva. Na istoj parceli možemo da ga gajimo uzastopno, ali i sami ćemo se uveriti da prinos tokom vremena opada.

Primenom plodoreda povećava se plodnost zemljišta, smanjuje se nakupljanje prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama, poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, sprečava jednostrano iskorišćavanje hraniva iz zemlje. Prilikom planiranja setve treba da uzmemo u obzir činjenicu da se beli luk ubire rano i da onda ostaje slobodna parcela za setvu. Poštovanjem plodoreda smanjuje se prisustvo štetočina, posebno lukove muve.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Na isto mesto biljke iz porodice luka ne treba da dolaze pre tri ili četiri godine. Što je duži taj period, to je bolje. Treba imati u vidu da je ova vrsta veliki potrošač kalcijuma iz zemlje, ali i da ga obogaćuje mnogim korisnim biomaterijama koje štite druge povrtarske vrste.

Svrha plodoreda je da se smanji brojnost prouzrokovača oboljenja na potpuno prirodan način i obezbedi visoka plodnost leje.

Mahunarkama i krompiru odgovara kao predusev

Posle belog luka veoma dobro uspevaju razne vrste mahunarki i krompir, a osim njih mogu da se gaje krastavci, kupus i paradajz jer obogaćuju zemljište azotnim jedinjenjima.

Od leguminoza najpoželjniji su pasulj i grašak. Zatim možemo da uzgajamo kopar, salate, spanać. Sve su to kulture kojima odgovara kao predusev, a one će na svoj način dodatno poboljšati zemljište.

Šargarepa će biti ukusnija

Šargarepa je jedna od povrtnica koja se seje posle belog luka i kojoj to izuzetno pogoduje. Osim što će usev biti zdraviji, koren će joj biti ukusniji. Potrebno je pre setve dobro zaliti leju, kako bi seme imalo dovoljno vlage prilikom nicanja.

Posle belog luka veoma dobro uspevaju i razne salate. Njih odlikuje kratak period rasta, osim onih koji ostaju preko zime. Za uspešnu proizvodnju dobro je dodati kompost u cilju obogaćivanja zemlje azotnim materijama.

Dobar protiv vaši i botritisa

U biljnom svetu postoje vrste koje se međusobno nadopunjuju i štite. Beli luk je u tom pogledu veoma zahvalan jer je pravi "doktor u bašti". Ovo povrće izlučuje brojne fitoncide, odnosno, biljne zaštitne materije.

Najbolje ga je saditi zajedno sa jagodama jer će ih sačuvati ili umanjiti pojavu botritisa na plodovima. Ukoliko se uzgaja pored paradajza, bolje raste, a paradajz je otporniji na rđu. Posađen pored šargarepe svojim mirisom odbija šargarepinu muvu, a pored krompira smanjuje najezdu krompirove zlatice.

Štiti ruže od rđe, pepelnice i napada štetnih insekata, posebno od invazije lisnih vaši. Zanimljivo je da kopar koji raste pored belog luka poboljšava ukus glavica.


Tagovi

Uzgoj belog luka Leje Plodored Plodnost zemljišta Obogaćuje zemlju Lukova muva Šargarepina muva Pojava botritisa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D