Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 18.05.2024. 10:00
  • Jablanički okrug, Svirac, Leskovac

Povrtari Juga: Nećemo dozvoliti da nas Ministarstvo opet prevari

Poljoprivrednici sa juga Srbije okupiće se 22. maja u 11 časova ispred zgrade Skupštine grada Leskovca u znak protesta zbog nekontrolisanog uvoza povrća. Oni će na skupu zatražiti od države i resornog ministarstva da ograniče uvoz povrća, kao i da domaćim proizvođačima obezbede mogućnosti za izvoz.

Foto: Dalibor Kosić
  • 143
  • 40
  • 0

Poljoprivrednici sa juga Srbije okupiće se 22. maja u 11 časova ispred zgrade Skupštine grada Leskovca u znak protesta zbog nekontrolisanog uvoza povrća i nemogućnosti da prodaju svoje proizvode na domaćem ili stranom tržištu. Oni će na skupu zatražiti od države i resornog ministarstva da ograniče uvoz povrća, kao i da domaćim proizvođačima obezbede mogućnosti za izvoz.

Dalibor Kocić iz sela Svirca, član udruženja "Povrtari juga" koje će organizovati protestni skup, kazao je za Agroklub da su primorani da nešto preduzmu kako bi se izborili za svoj opstanak, ali i opstanak domaće poljoprivredne proizvodnje.

Povrtari Leskovca najavili protest za 22. maj - problem nekontrolisan uvoz

"Zbog nekontrolisanog uvoza sa svih strana, ali pre svega iz Albanije i Severne Makedonije najpre nam je propala zelena salata, a sada propada kupus. Stižu u plastenicima i domaći krastavci, a tržište je preplavljeno uvoznim iz Albanije. Za neki dan stići će i paradajz, a naše tržište je preplavljeno i tim povrćem", izjavio je Kocić.

Kupus 20 dinara, krompir 40, paradajz 60

On je kazao da povrtari ne mogu da prodaju svoje proizvode velikim trgovinskim marketima jer se oni snabdevaju u inostranstvu, a nemaju pomoć države koja im je neophodna da bi izvozili svoje povrće.

"Nekontrolisani uvoz doveo je do toga da su cene povrća već sada, na početku sezone, izuzetno niske. Kupus na veliko na kvantaškoj pijaci košta samo 10 do 20 dinara, paradajz je već spao na 60 dinara, mladi krompir je svega 40 dinara."

Kupus se prodaje od 10 do 20 dinara za kilogram

Prema njegovim rečima, zbog niskih otkupnih cena povrtari odustaju od berbe kupusa i kultiviraju zasade.

"Ljudi to rade jer nemaju računicu da beru kupus. Ukoliko morate da platite 30 evra dnevnicu radnicima, zaradite od prodaje na kvantaškoj pijaci taman koliko da pokrijete dnevnice radnika. Prodajom punog kombija kupusa zaradite samo toliko para da kupite namirnice koje su vam potrebne za par dana, a radili ste i ulagali u tu proizvodnju više meseci", kazao je naš sagovornik.

Čitava porodica zavisi od povrtarstva

Istakao je da poljoprivredni proizvođači ne priželjkuju monopol na tržištu i "astronomske" cene već mogućnost da prodaju svoje proizvode i da ih prodaju po ceni koja će im omogućiti da povrate svoja ulaganja, a ona su, dodao je, u poslednjih godinu dana povećana za 100 posto.

Naglasio je da se brojne porodice sa juga Srbije, poput njegove, bave isključivo povrtarstvom.

"U našem domaćinstvu nas osmoro se bavimo povrtarstvom, otac i majka i nas dva brata sa svojim porodicama. Imamo dva hektara zemlje pod plastenicima i nemamo druge prihode, a već godinama se susrećemo sa istim problemom - ne znamo da li ćemo moći da prodamo svoje proizvode i po kojoj ceni."

"Nećemo biti prevareni"

Povrtari sa juga Srbije, kazao je naš sagovornik, odlučni da ovoga puta istraju u svojim zahtevima i ne dozvole da ih država prevari kao pre dve godine kada su im obećali distributivni centar.

"Kada smo pre dve godine imali problem sa prodajom naših proizvoda dolazili su iz ministarstva i obećali nam distributivni centar. Nije izgrađen jer država nije uplatila obećanih 80 odsto sredstava, iako je grad Leskovac obezbedio lokaciju i 20 odsto neophodnog učešća", podsetio je.

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije traže sastanak sa ministrom - šta je sa dogovorom iz Kisača?

Da distributivni centar postoji, dodao je, verovatno bi situacija bila drugačija, verovatno bi tamo dolazili kupci iz inostranstva i domaći proizvođači ne bi imali prolem sa prodajom svojih proizvoda.

"Ukoliko protest u Leskovcu ne da nikakav rezultat spremni smo da protestujemo ispred Narodne skupštine u Beogradu, a tu ćemo imati podršku povrtara iz cele Srbije. Nakon što smo najavili protest u Leskovcu javili su nam se ogorčeni proizvođači iz mnogih mesta u našoj zemlji. Muči ih ista muka kao i nas i žele da se udružimo i da se zajednički borimo za naše ciljeve", istakao je Kocić.

On je kazao da, ukoliko naša država nešto ne preduzme i ne ispuni njihove zahteve to će biti jasna poruka domaćim poljoprivrednicima da odustanu od daljeg rada, a to će onda značiti da će građani Srbije ubuduće moći da kupe isključivo povrće iz Albanije, Severne Makedonije i drugih zemalja.


Tagovi

Povrtari Juga Dalibor Kocić Protest Distributivni centar Uvoz povrća Izvoz povrća Cena domaćeg povrća


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.