Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šargarepe
  • 16.01.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Begeč

Povrtari u Begeču uspešno proizvode i prodaju šargarepu

Poljoprivrednici u Begeču, kako kažu, uspešno se bave proizvodnjom šargarepe, ali i prodajom ove povrtarske kulture. Šargarepa se u ovom vojvođanskom mestu uzgaja na oko 600 hektara.

Foto: Depositphotos/ belchonock
  • 583
  • 17
  • 0

Povrtari u Begeču zadovoljni su proizvodnjom šargarepe i plasmanom ovog povrća. Njihova šargarepa ne ostaje u Vojvodini, već krajnji put nalazi u inostranstvu. Sve što proizvedu, poljoprivrednici iz ovog kraja prodaju potrošačima u drugim zemljama.

Dobrom plasmanu doprinosi oznaka geografskog porekla

Ovako dobrom razvoju ove grane povrtarstva značajno doprinosi to što je šargarepa u Begeču zaštićena oznakom geografskog porekla. Podsetimo da je pre nešto više od dve godine begečka šargarepa, pored futoškog kupusa i fruškogorskog lipovog meda, postala treći nosilac ove etikete u Srbiji koja znatno pomaže pri promociji i prodaji proizvoda na inostranom tržištu. Osim toga, veliku ulogu u razvoju proizvodnje šargarepe u ovom mestu imaju i zadruge odnosno udruživanje tamošnjih poljoprivrednika čime se lakše pozicioniraju na tržištu.

Međutim, kako sve učestalije i naglije klimatske promene utiču na poljoprivredu sa različitim posledicama po useve i prinose, proizvođači se moraju prilagođavati i tome. Šargarepa se u toku prošle sezone susretala sa dosta problema izazvanih upravo neočekivanim vremenskim promenama koje nisu bile odgovarajuće za ovo povrće. Jake kiše, kao i grad u letnjim mesecima nisu imali pozitivan uticaj na proizvodnju šargarepe u Begeču.

Povrtar iz Begeča Zoran Pešić navodi da je, usled toga, opala i cena šargarepe, ali je optimista i nada se da će se to promeniti.

"Sve je to uticalo na manje prinose kao i na nižu cenu tog korenastog povrća. Šargarepa je specifična. Ona se sada lagira i u toku zime stoji u hladnjači i onda gledamo da prodajemo iz hladnjače što kasnije jer će posle, nadam se, biti bolja cena. To se ne zna, ali videćemo," navodi Pešić.

Čuvanje šargarepe tokom zimskog perioda

Zadruga doprinosi boljem pozicioniranju na tržištu

Proizvođači u Begeču odlučili su da se udruže i osnuju zadrugu u cilju boljeg pozicioniranja na tržištu. Zahvaljujući tome, sada brže i lakše dolaze do kupaca.

Direktor zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec smatra da je ključno u poboljšanju ove proizvodnje bilo to što nema više potrebe za uvozom šargarepe podsećajući da se ranije bez toga nije moglo.

"Zadruga omogućava kupcima da u svakom momentu poruče veće količine povrća. Činjenica da smo eliminisali uvoz koji ranije u toku aprila, maja i juna bio stopostotan jer nije bilo domaće šargarepe na ovom tržištu, pa se morala uvoziti. Sada smo eliminisali uvoz," ukazuje Zec.

Da Srbija ima potencijala za razvoj poljoprivrede i konkretno ove grane povrtarstva pokazuje proizvodnja šargarepe u Begeču koja je dva puta veća nego u susednoj Hrvatskoj, a ni kvalitet ne izostaje, piše RTV.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Begečka šargarepa Zoran Pešić Šargarepa Uzgoj šargarepe Goran Zec


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.