Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 08.02.2018. 18:00

Povrtarstvo na kredit

Porodica Semartonski iz Gložana jedna je od onih koja će u novu proizvodnu sezonu ući sa kreditom, jer im je suša nanela mnogo gubitaka, koje ne mogu da nadoknade.

  • 498
  • 23
  • 0

Primarna proizvodnja porodice Semartonski iz Gložana je ratarstvo, a bave se i povrtarstvom u plastenicima. Imali su i stoku, pre svega krave, ali su nakon 2000. godine broj grla smanjili. Za svoje potrebe bave se i voćarstvom i vinogradarstvom.

"Ove godine su, zbog suše, bolje prošli usevi na težim zemljištima, nego na pesku. Soji nije pomoglo ni navodnjavanje. Krompir i luk smo uzgajali za porodicu, a papriku za izvoz. Ipak, bilo je gubitaka, a čak su nam i vrane naštetile, bušeći kapaljke", priča o prošloj sezoni Juraj Semartonski.

Na hektar i po porodica Semartonski ima papriku za izvoz u Mađarsku: Udruženi planiraju izvoz

Suša nije potvrđena

Poljoprivrednicima u Gložanima smeta što suša nije potvrđena kao elementarna nepogoda. Oni koji su svoje prinose za izvoz morali dodatno da osiguraju, osiguranje nisu mogli da naplate, a šteta i izdaci su učinjeni.

"Krajem jula već sam bacio prvi rod, zbog ožegotina, a 28. jula smo sa radnicima obrali prvi rod, toliko da je ostala jedna paprika ili je bilo samo lišća. Zalivanje je obavljano bar 10 puta dnevno. Zbog toga ću morati da uzmem kredit, jer ću imati povraćaj od 30% do 40% na uplaćenu sumu osiguranja", kaže ovaj poljoprivrednik.

Pogledajte više u videu Vertigo produkcije.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Juraj Sermantonski Suša Paprika Osiguranje Gložan Povrtarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner