Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 11.10.2018. 16:15

Pravo vreme za sadnju ozimog belog luka

Oktobar je optimalno vreme za sadnju belog luka. Za jesenju sadnju odabrati ozime varijetete, koji su otporniji na niske temperature, daju krupnije lukovice, ali se mogu skladištiti kraće vreme.

Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova
  • 3.249
  • 137
  • 0

Oktobar je idealan mesec za sadnju jesenjeg belog luka. Za uspešnu jesenju setvu potrebno je odabrati ozimi varijetet, koji odlično podnosi niske temperature i daje veće prinos, ali mu je mana što se može kratko čuvati posle vađenja iz zemlje.

Razlika između ozimih i jarih varijeteta

Lukovice ozimih i jarih sorti se raspoznaju po veličini, cvetnom stablu, broju, krupnoći i rasporedu čenova unutar lukovice. Lukovice ozimog belog luka su krupnije, sa više zaštitnih listova koji obavijaju čenove u lukovici, a cvetno stablo izraženo i čvrsto. Kod jarih varijeteta cvetno stablo je slabo izraženo, mekano. Čenovi ozimog luka su krupniji, ima ih manji broj u lukovici i na preseku lukovice vidljiv je njihov kružni raspored u jednom redu oko cvetnog stabla. U lukovici jarih varijeteta prisutan je veći broj manjih čenova, koji su raspoređeni u spiralnoj formi u nekoliko redova.

Pripreme za sadnju

Lukovice jelog luka koje ćemo koristiti za sadnju moraju da budu zdrave, bez znakova oboljenja i oštećenja, čiste, suve i čvrste. Najbolje ih je do momenta sadnje čuvati uskladištene na temperaturi od 15°C do 16°C, koja će osigurati dobru očuvanost. Pred sadnju vrećicu sa lukovicama stavite u frižider na dva do tri dana, kako bi se podstakao novi rast i razvoj. Kao sadni materijal koristiti krupne čenove iz zdravih lukovica.

Za sadnju odaberite suvo i osunčano mesto. Beli luk ne voli zabareno i zbijeno zemljište. Takvo zemljište će dovesti do truljenja i propadanja lukovica.

Kao i druge povrtne vrste, ni beli luk ne voli stalnu setvu na isto mesto. Tokom godina dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti i štetočina u zemljištu. Zbog toga na isto mesto beli luk treba saditi u razmaku od tri do četiri godine poštujući rotaciju useva. Dobri predusevi su krastavci, mahunarke, rane kupusnjače.

Sadnja belog luka

Sadnja se obavlja u dobro pripremljeno i pođubreno zemljište. Optimalno vreme sadnje u kontinentalnom području je sredina oktobra, dok se u južnim predelima sadnja može produžiti do sredine novembra. Poslednji rok sadnje je mesec dana pre pojave niskih temperatura i zimskih padavina.

Kod sadnje je važno pravilno posaditi odvojen čen belog luka. Deo koji je bio povezan sa osnovom lukovice treba da je okrenut prema dole, a uski, šiljasti vrh čena prema gore. Neće biti šteta čak i ako pogrešite, jer će biljka sama to da popravi i zauzme odgovarajući položaj. Nedostatak je što tada mlada biljka gubi dosta hranjivih materija i energije, kasnije niče i na kraju ćete dobiti sitniju lukovicu.

Sadnja se obavlja u redove, a razmak sadnje se može prilagoditi uslovima i krupnoći sorte. Razmak sadnje može biti:

  • od 10 do 15x15cm razmak u međuredu i redu,
  • 20 cm do 30 cm u međuredu i od 10 cm do 15cm u redu,
  • 40 cm u međuredu i 8 cm do 10cm u redu.

Dubina sadnje zavisi od pripremljenosti zemljišta i krupnoće sadnog materijala, naviše iznosi od 8 cm do 10cm. Uobičajena dubina je oko pet centimetara. Dovoljno je da je čen ispod površine zemljišta, kako ne bi ostao na površini i propao od isušivanja ili dejstva drugih uslova sredine.

Sadnju možemo obaviti na više načina:

  • kopanjem jarčića u koje polažemo sadni materijal;
  • pravljenje jamica kočićem ili sadilicom i
  • utiskivanjem čenova u tlo.

Koji ćemo od ovih načina koristiti zavisi od pripremljenosti sadnog sloja.

Nakon sadnje gredicu možemo prekriti malčom. Izbor malč materijala može biti različit, a možemo koristiti seno, slamu, grane zimzelenog drveća.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Jesenja sadnja Beli luk Sadnja belog luka Ozimi beli luk Jari beli luk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.