Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 02.04.2024. 09:00

Pre sadnje krompira sprečite da ga napadne moljac. Ovo treba da znate

Najugroženija je proizvodnja sorti koje se vade krajem avgusta i početkom septembra.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 1.049
  • 112
  • 0

Krompirov moljac (Phthorimaea operculella) najveća je štetočina u proizvodnji ove biljke. Zato stručnjaci pre same sadnje preporučuju primenu svih preventivnih mera za njegovo suzbijanje.

“Naročito je ugroženo područje u nižim predelima u dolini reke Zapadne Morave. Najugroženija je proizvodnja sorti koje se vade krajem avgusta i početkom septembra”, kaže savetodavac iz PSSS Čačak, Ljiljana Stojković Jovanović.

U ovom periodu, dodaje, zbog delovanja visokih temperatura u zemljištu se stvaraju pukotine. Time se otvara put ženkama krompirovog moljca da polože jaja na krtole.

“Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike, galerije, kroz napadnute krtole. Ovako napadnute krtole gube tržišnu vrednost, veoma brzo podležu napadu patogena i propadaju. U proizvodnji semena, oštećenja na okcima krtola dovode do smanjenja klijavosti krtola u narednoj sezoni."

Kako smo ranije pisali, ova štetočina pričinjava štete kako u polju, tako i u skladištu. Leptir je smeđožute boje raspona krila 10 do 15 mm. Gusenica je beličasta dužine do 12 mm. Razvija se na krompiru, a šteti i drugim biljkama iz porodice Solanacea. Imago prezimljava u skladištu i na temperaturi iznad osam stepeni Celzijusa izleće.

Krompirov moljac je značajna štetočina, aktivan je u ovom peridu

Kako napominje Ljiljana Stojković Jovanović, pre sadnje krompira za jesenju proizvodnju preporučuje se primena svih raspoloživih preventivnih mera kontrole krompirovog moljca. Sastoji se u sledećem:

  • Setva sorti kraćeg vegetacionog perioda;
  • Primena četvorogodišnjeg do petogodišnjeg plodoreda;
  • Za sadnju koristiti samo zdrave krtole;
  • Duboka sadnja (optimalna dubina je 15 centimetara);
  • Formiranje visokih bankova i održavanje kompaktnosti zemljišta, radi sprečavanja stvaranja pukotina, što se postiže dodatnim zagrtanjem i navodnjavanjem tokom vegetacije.

Tagovi

Krompirov moljac Uzgoj krompira Setva krompira PSSS Čačak Ljiljana Stojković Jovanović. Štetočina krompira


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".