Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi luk
  • 22.11.2019. 10:00

Prednost setve jesenjeg luka je u skromnim zahtevima

Kad je jesen blaga, sa visokim temperaturama, idelani su uslovi za plasteničku proizvodnju belog luka. Takođe, štete na ukupan prinos manje su nego da su temperature niske.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 1.039
  • 50
  • 0

Na jesen, tokom oktobra i novembra, zasniva se proizvodnja povrća koje ima kraći period vegetacije. Ukoliko je to plastenička proizvodnja, vrlo uspešno može da se uzgaja beli luk. O detaljima uzgoja, razgovarali smo sa diplomiranim inženjerom ratarstva i povrtarstva, Milošem Nikoletićem, iz PSSS Mladenovac.

Prema njegovim rečima, ako je kasna jesen blaga sa visokim temperaturama, štete na ukupan prinos (tj. na broj biljaka za prodaju) biće manje nego da su temperature niske.

Proizvodnja belog luka: Uložiš dinar, dobiješ četiri

Najbolja je sitno mrvičasta struktura

Obrada zemljišta podrazumeva da se prethodno uklone svi biljni ostaci prethodnog useva, korovi ali i ostaci sredstva za zaštitu. Nakon toga tlo izfrezirati, ravnomerno rasporediti predviđenu količinu stajskog i mineralnog đubriva pa opet proći frezom. Kako kaže, najčešće se priprema obavlja sa rotofrezom jer je poželjna sitno - mrvičasta struktura. Kvalitetna obrada olakšava obeležavanje traka (najčešći vid sadnje), a kasnije i samu sadnju.

Koje su potrebne količine hraniva, može se reći tek nakon prethodno urađene agrohemijske analize tla i tumačenja dobijenih rezultata od strane stručnog lica. Ovako se mogu dati samo okvirno preprouke, a to u plasteničkoj proizvodnji treba maksimalno izbegavati. I malo i mnogo smeta, dodaje on.

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Predusev dosta utiče na luk

Veliki uticaj na ukupno zdrastveno stanje biljke ima i pitanje preduseva. Prema njegovim rečima, najbolja opcija je plodored (od tri do četiri godine), adekvatan izbor čenova, pravilna količina i način đubrenja, postojanje duple folije u plasteniku, ali i korišćenje vode za navodnjavanje sa povoljnom EC (električni konduktivitet, mera elektro provodljivosti rastvora) vrednošću (0,5 - 0,8) i pH (5,5 - 6,5). Higijena u i oko plastenika i mere preventive mnogo znače.

"Osim prvog zalivanja nakon sadnje, ako želimo da ubrzamo vreme pristizanja mladog luka poželjno je da se održava optimalna temperatura. Niže temperature neće naneti štetu usevu, samo će usporiti rast", savetuje ovaj stručnjak.

Poželjno je usev u fazi dva do tri lista folijarno prihraniti sa 0,2% rastvorom azotnog đubriva. Do kraja vegetacije mogu da se obave 2 do 3 prihrane, u zavisnosti od stanja i potreba biljaka.

Broj gnezda za bolju krupnoću lukovica

Pri povoljnim uslovima, iz lukovice se brzo razvija koren, listovi i obrazuje se mladi luk (belo lažno stablo sa zelenim listovima).

"Na brzinu rasta i razvoja, kao i na broj mladih biljaka, može da utiče i krupnoća lukovice i broj "gnezda" sa klicama. Ako je veći broj gnezda, biće više luka", navodi savetodavac.

Čenove saditi na međuredni razmak od 10 do 20 cm i na razmak u redu od tri do pet centimetara.

Često se obavlja gušća sadnja uz utrošak lukovice od šest do sedam kg/m2, u zavisnosti od krupnoće glavice. Pregusta sadnja nije poželjna kako ne bi došlo do propadanja useva.

Pokrivanje biljaka kao mera zaštite

Biljka dobro podnosi i niske temperature, a u slučaju opasnosti od izmrzavanja, obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama.

"Zaštita od hladnoće postiže se primenom agrotekstila ili dopunskih, duplih, niskih tunela. Optimalna temperatura u plasteniku je od 15 - 18 ﮿stepeni. Do pet stepeni nema štete, samo usporen porast, a ispod toga treba zaštititi beli luk od izmrzavanja", objašnjava Nikoletić.

Provetravanje kao obavezna mera

Kako ne bi došlo do žućenja listova, kada nisu suviše niske temperature plastenike redovno provetravati.

Čupanje, čišćenje i prodaja mladog luka najčešće se odvija sukcesivno, u zavisnosti od organizacije i realizacije prodaje.

Luk tržišnu zrelost dostiže za 20 do 45 dana od sadnje, zavisno od temperature i primenjene agrotehnike.


Tagovi

Mladi luk Uzgoj belog luka Prekrivanje agrilom Belo lažno stablo Miloš Nikoletić Higijena plastenika


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]