Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parazit
  • 09.04.2022. 13:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Primećena vilina kosica na usevima povrća

Kao izrazito polifagna parazitna cvetnica, vilina kosica gajenom usevu može da nanese velike štete.

Foto: Depositphotos/iker.zabaleta
  • 181
  • 24
  • 0

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi šargarepe se u zavisnosti od datuma setve nalaze u različitim fazama razvoja, od nicanja do razvijena dva lista, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva šargarepe registrovano je prisustvo viline kosice (Cuscuta sp.). Kao izrazito polifagna parazitna cvetnica, vilina kosica gajenom usevu može da nanese velike štete. Direktno uzima vodu i sintetisane organske materije od biljke domaćina i nakon određenog vremena parazitiranja na njemu, potpuno ga iscrpljuje. Vitalnost gajenih biljaka se značajno smanjuje kao i njihova produktivnost. Ukoliko se na vreme ne suzbije, dolazi do zaostajanja biljaka u porastu, a samim tim i do smanjenja prinosa.

Ukoliko se na vreme ne suzbije, dolazi do zaostajanja biljaka u porastu (foto: PIS Srbija)

Kako smo ranije pisali, kod nas se najčešće javlja obična (detelinska) vilina kosica. To je jednogodišnja biljka koja ima tanku stabljiku, koja se povija i obavija oko biljke domaćina. Stabljika je veoma tanka, različito obojena, može biti: žuta, žuto-braon, crvenkasta, beličasta, zelena. Hrani se pomoću haustorija, sišući sokovi iz biljke domaćina, za koju se prilepe.

Odbrana od parazita

Najvažniji način suzbijanja viline kosice je upotreba deklarisanog semena, a ukoliko se vilina kosica pojavila u usevu, ne treba dozvoliti da formira seme, jer je tada znatno teže suzbiti.

Takođe, preporučuje se njeno uništavanje i na neobrađenim površinama, putevima, krajevima parcela i to mehaničkim uklanjanjem, spaljivanjem, košenjem ili upotrebom totalnih herbicida kako bi se sprečilo da vilina kosica uđe u parcelu.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Vilina kosica Parazit Šargarepa Štetočine povrća Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...