Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piletnjak
  • 01.01.2023. 16:30

Primena kokošijeg đubriva može da poveća prinos povrća do 40 odsto

Kokošije đubrivo ima produženo delovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka.

Foto: Depositphotos/monticello (ilustracija)
  • 1.665
  • 311
  • 0

Kokošije đubrivo korisno je za biljke, a kao i ostala organska đubriva blagodet je za zemljište. Proizvedeni živinski stajnjak je odličan za đubrenje pašnjaka, različitih useva, povrća i bašta. Veoma često u upotrebi je peletirani, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.

Kako smo ranije pisali, živinski stajnjak ima više hranljivih elemenata nego stočni.

Svaka vrsta stajnjaka ima svoje prednosti, ali treba se čuvati na adekvatan način

Kokošije đubrivo ima produženo delovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka. Sadrži dosta azota u obliku koji ga čini lako dostupnim biljkama, kao i druge elemente: kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum i gvožđe. Njegova pravilna primena može povećati prinos i do 40 odsto.

Koristi od ovog đubriva za biljke:

  • biljke ga lako usvajaju;
  • pojačava stvaranje cvetova i plodova;
  • poboljšava imunološki sistem biljaka;
  • na procese fotosinteze u biljkama;
  • ubrzava sazrevanje biljaka za desetak dana;
  • povećava se sadržaj suvih materija i šećera u plodovima;
  • biljke đubrene kokošijim đubrivom lakše podnose sušu.

Kokošije đubrivo poboljšava još kvalitet zemljišta. Teško se ispira iz njega i ne stvara visoke koncetracije soli kao mineralna. Biljke ga veoma lako usvajaju, a efikasnost se ogleda u boljem cvetanju i plodonošenju, podvlači Miljkovićeva.

Dobro za kupusnjače, krompir, tikvice

Naročito dobri rezultati se postižu kod plodovitog povrća, kupusnjača, krompira, bundeva i tikvica.

Sve veću primenu ima peletirano đubrivo. Njegova prednost je što nema karakterističan miris, lako se koristi i može se primenjivati u različitim vremenskim periodima. Primenjuje se u količini 100-300 g/m2. Fermentacija traje oko dve nedelje i nakon toga treba obaviti zalivanje, naglašava jagodinski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kokošije đubrivo Đubrenje povrća Mira Miljković Azot u đubrivu Zalivanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...