Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuta paprika
  • 07.11.2020. 18:00

Proizvedena najljuća bugarska paprika, ali prvo mesto u svetu zauzima Carolina Ripper

Paprika pod imenom "Bugarska šargarepa" trenutno se u zemlji smatra najljućom, a nova bi sorta trebala biti osam puta ljuća (oko 500.000 skovila). Na tržištu bi trebalo da se pojavi u jesen 2021. jer patentiranje traje dve godine. 

Foto: Depositphotos/arribalko (ilustracija)
  • 1.056
  • 24
  • 0

Darina i Hristo Rodinovi, proizvođači sadnica i vlasnici Vruće farme (Hot Farm) iz sela Strašimirovo u Bugarskoj, uspeli su da proizvedu najljuću papriku u ovoj zemlji, a trenutno je u fazi patentiranja u Mađarskoj. 

"Ukrštali smo dve meksičke sorte - Red Habanero i Trinidad Moruga Skorpio koja je bila najljuća paprika na svetu pre nego što se pojavila nova pod nazivom "Carolina Ripper". Dobili smo papriku koju sejemo već 4. godinu za redom i svake godine nam je berba istog kvaliteta. Nazvali smo je bugarski duh“, pojašnjava za Agronovinite Darina. 

Od hobija do ozbiljnog posla

Rodinovi se poljoprivredom bave više od 25 godina. Kako tvrde, sve su naučili sami iz knjiga i kanije u praksi. Pre deset godina upustili su se u proizvodnju ljutih paprika. Danas imaju preko 300 sorti od kojih prave džem i soseve, suše ih, zamrzavaju ili melju, prave od njih grickalice pa ih prodaju. 

"Suprug i ja proizvodimo i sadnice povrća. U početku nam je ovo sve bio hobi, a onda smo se zaljubili u povrtarstvo i saznali bezbroj korisnih saveta. Proučili smo svaku pojedinu korist, upotrebu i kombinaciju ljute paprike i verujte nam, nemaju ograničenja“, ističe poljoprivrednica.

Ljute papričice iz Sente: Od uzgoja do soseva

"Bugarska šargarepa" naziv je trenutno najljuće paprike u toj zemlji, a ova nova sorta trebalo bi da bude osam puta ljuća (oko 500.000 skovila). Na tržištu bi trebalo da se pojavi u jesen 2021. jer patentiranje traje dve godine. 

"Anketom smo otkrili da 25 odsto ljudi širom zemlje voli namirnice od nje, a pet odsto je doslovno zavisno od nje. Verujem da je redovna konzumacija razlog što je u zemljama odakle dolaze daleko manje slučajeva obolelih od karcinoma“, kaže Darina. 

Karolina Riper najljuća paprika na svetu

Proizvođači ljutih paprika svake godine pronađu novu mešavinu hibrida, zemljišta i temperature kako bi proizveli sortu koja će biti među najljućima, ako ne i na prvom mestu. Konkurencija je jaka, a pepperhead objavio je spisak onih najljućih u 2020. godini. 

Inače, pikantnost paprika određuje se Skovil skalom (SHU) koja se kreće od 0 pa do 16 miliona. 

Ove godine, prema Ginisovoj knjizi rekorda prvo mesto uspela je da zadrži Karolina Riper, sorta koja je i u 2019. osvojila prvo mesto sa izmerenih 2,2 miliona SHU-a. Nastala je ukrštanjem sorti "Bhut Jolokie" i "Habanero Red", a tvorac ove sorte je "Ed Currie". 

Karolina papričica naraste od 100 do 120 cm u visinu. Žbunastog je rasta, ima velike i sjajne tamnozelene listove. Koristi se za pravljenje ljutih soseva širom sveta. Osim u tom obliku, može se koristiti kao prah ili tucana ljuta paprika prilikom kuvanja raznih jela. Konzumiranje svežih preporučljivo je samo osobama koje imaju visoku toleranciju na bol i ljutinu.

Spisak 10 najljućih paprika 2020: 

  1. Carolina Ripper (2,2 miliona SHU)
  2. Trinidad Moruga Scorpion (2 mil.)
  3. 7 Pot Douglah (1,85 mil.)
  4. 7 Pot Primo (1,47 mil.)
  5. Trinidad Scorpion “Butch T” (1,46 mil.) 
  6. Naga Viper (1,35 mil.)
  7. Ghost Pepper (1,04 mil.)
  8. 7 Pot Barrackpore (1 mil.)
  9. 7 Pot Red- Giant (1 mil.)
  10. Red Savina Habanero (500.000)

Tagovi

Ljuta paprika Bugarski duh Karolina Riper Ginisova knjiga rekorda Nova sorta Skovil skala


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D