Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 18.08.2019. 16:00

Proizvođači paradajza žele da se udruže zarad boljeg plasmana na tržištu

Skup proizvođača paradajza održan je prošle nedelje u Sremskoj Mitrovici u mestu Čalma. Ovaj događaj bio je prilika da se razgovara o udruživanju povrtara u cilju boljeg plasiranja paradajza na tržištu.

Foto: Depositphotos/bouybin
  • 197
  • 7
  • 0

Otkupljivači u poslednje vreme opredeljuju se više za kupovinu deset i više tona odjednom nego za kupovinu manjih količina iz nekoliko puta. Proizvođači u Čalmi kažu da bi im udruživanje pomoglo da se bolje plasiraju na tržištu i zarade više nego do sada. U tom mestu postoji otkupno mesto, ali oni smatraju da bi zajedno mogli više da postignu tako što bi jedinstveno nastupili pred velikim izvoznicima, industrijom i državom.

U Čalmi, Divošu, Svilošu, Manđelosu, Erdeviku i drugim mestima u ovom delu Vojvodine pod paradajzom se nalazi trenutno oko 50 jutara zemlje. Očekuje se da ovogodišnji rod bude najmanje 200 tona.

Paradajz u proseku 160 dinara po kilogramu - skuplji zbog kasne berbe

Klimatske promene ne odgovaraju proizvodnji

Klimatske promene i vremenski uslovi koji se menjaju iz godine u godinu ne odgovaraju poljoprivrednicima u ovom kraju. Kako oni navode, promene vremena u poslednjih nekoliko godina otežavaju proizvodnju paradajza i loše utiču uopšte na proizvodnju na otvorenom prostoru. Da bi uspeli da bar malo nadoknade štetu, poljoprivrednici poručuju da im je za bavljenje ovim poslom neophodno osiguranje.

"Nema leka protiv ćudi vremena pa je samo u osiguranju roda spas jer u slučaju klimatskih neprilika povrtari mogu da naplate štetu od osiguravajućih kuća. Sav rod prodam na kvantaškim pijacama, a ove godine cena paradajza ide naruku velikim proizvođačima", kaže Zoran Trebovac dodajući je cena paradajza za nedelju dana pala sa 80 na 30 do 35 dinara po kilogramu. "Lane je u ovo doba na veliko bio jeftiniji, koštao je 20 i 25 dinara", navodi Trebovac.

Čeri paradajz: Sitan plod na visokoj ceni!

Kuvani paradajz 110, sveži 80-90 dinara

Kada je u pitanju kuvani paradajz, prerađivači se nadaju da cena ne bi trebalo da padne ove godine u odnosu na prethodnu. Pet godina unazad prodaje se po ceni od 110 dinara po litru, a za toliko novca trebalo bi da se prodaje i ove sezone, ocenjuju prerađivači.

Na pijacama u Novom Sadu sveži paradajz sada košta od 80 do 90 dinara po kilogramu, a deset dana ranije ta cena iznosila je 150 i više dinara.

Proizvođač paradajza Zoran Čavić bio je domaćin skupa. On se proizvodnjom ove povrtarske kulture bavi dve decenije, a sada je uspeo i da zaokruži svoju proizvodnju.

"U kućnim uslovima kuvam, cedim, nalivam u flaše i prodajem paradajz. Neki kupci dođu, a nekima nosim. Uspeo sam sve sam da postignem, kupujući svake godine ponešto od opreme za preradu", kaže Čavić.

U proizvodnji nije sam, već mu pomaže supruga zajedno sa sinom i snajom. Godišnje prodaju između 15 i 20 hiljada litara kuvanog paradajza, a u tome uspeju jer, kako objašnjavaju, svako domaćinstvo godišnje potroši bar 15 litara kuvanog paradajza. Posle 20 godina proizvodnje, svoj rad zaokružio je registrovanjem robne marke "Fruškogorac", piše Dnevnik.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Paradajz Proizvodnja paradajza Zoran Trebovac Zoran Čavić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.