Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogar
  • 19.03.2024. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ogar, Pećinci

Prolećna setva: Nabavka repromaterijala otežana bez državnih dotacija?

Prolećna setva je na pragu. Kukuruz će biti najzastupljeniji na našim poljima, a mnogi Sremci će pored žutog zrna ove godine sejati soju, suncokret, lucerku, a biće i značajne površine pod bostanom i povrćem.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 246
  • 69
  • 0

Sremski poljoprivrednici su spremni za ovogodišnju prolećnu setvu. Mehanizacija će uskoro u njive. Većina njih nije imala dilemu šta ovog proleća zasejati na svojim njivama tako da će prioritet ponovo imati kukuruz, a zatim i soja i suncokret. Ratari vode računa i o plodoredu, a plan setve je kod mnogih napravljen još prošle godine kada su svi poslovi u polju završeni. Za ovogodišnju setvu je spreman i poljoprivrednik iz Ogara Nemanja Aleksić.

"Imam preko 25 hektara i sejaću samo ratarske biljne vrste. Tu prvenstveno mislim na kukuruz, soju, suncokret, biće ječma i lucerke. Imam nešto i pod voćem ali uglavnom je kod mene zastupljeno suvo ratarenje", kaže Aleksić.

Biće ovo lakša godina od prethodnih

Na pitanje o ulaganjima u ovogodišnju proizvodnju naš sagovornik odgovara da je svaka godina različita, a i ova je veoma šarenolika.

Ovog proleća seje se kukuruz, ne i pšenica, stočni grašak, ali ne i soja

"Svaka godina ima nešto svoje, kakva će ova biti - videćemo. Polako se sve nabavlja za setvu, a iako su neki poljoprivredni proizvodi poskupeli mislim da to nije dovoljno da pokrije sve troškove, jer i sve ono što nam je potrebno za setvu ima višu cenu. Međutim, ove godine su nam i subvencije povećane na 18.000 dinara, dobijamo i refakciju za gorivo i subvenciju za nabavku semena. Kada to sve saberemo, posebno gorivo koje ćemo umesto 179 plaćati 129 dinara, mislim da će nam biti lakše nego prethodnih godina."

Aleksić se bavi suvim ratarenjem (foto: Zlatko Markovinović)

Ovaj poljoprivrednik je obnovu registracije uradio na vreme kao i većina sremskih poljoprivrednika.

Dobra odluka - produženje roka za subvencije

Kaže da bi isplatu subvencija trebalo ubrzati jer nije dobro da poljoprivrednici čekaju taj novac, posebno oni koji imaju manje površine i ne mogu da isprate sve potrebne troškove.

"Mislim da bi trebalo novac isplatiti bez previše kašnjenja jer subvencije mnogo znače paorima, posebno onima koji ne mogu da nabave sav repromaterijal za setvu bez tih dotacija države, pa ko novca u budžetu ima, onda kašnjenja ne bi trebalo da bude. Negde je važno da svi dobiju novac, a i produženi rok do prvog aprila za obnovu je dobra odluka jer će onda svi moći da dođu subvencija", kaže Aleksić.

Značajnu pomoć sremski poljoprivrednici dobijaju i sa pokrajinskog i republičkog nivoa. Nemanja Aleksić redovno koristi sredstva koja su namenjena poljoprivredi, a ovih dana, kaže, čeka i pokrajinske linije za razvoj poljoprivrede, jer će verovatno pronaći i neku koja će odgovarati njegovoj proizvodnji i mogućnostima za apliciranje. Dodaje i da je ranije podnošenje dokumentacije za bilo koju subvenciju države bilo veoma komplikovano, ali uvođenjem e-Agrara situacija se promenila na bolje.

Biće i bostana i povrća

Plodna sremska zemlja poljoprivrednicima daje različite mogućnosti kada je gajenje biljnih vrsta u pitanju. Uspeva što god da se poseje pa pored svih ratarskih biljnih vrsta mnogi Sremci ni ove godine neće odustati od povrtarske proizvodnje, i proizvodnje bostana.

Seme je već posejano u plastenike, tako da će na sremskim njivama biti i dinja i lubenica, paradajza, paprike, krastavaca i tikvice.


Tagovi

Prolećna setva Setva kukuruza Setva soje Setva suncokreta Nemanja Aleksić Subvencije Refakcija Niža cena goriva Isplata subvencija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".