Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva
  • 25.02.2024. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stejanovci, Ruma

Ovog proleća seje se kukuruz, ne i pšenica, stočni grašak, ali ne i soja

Poljoprivredni proizvodjači i u regionu Srema pripremaju se za prolećnu setvu. Prema prvim planovima i ove godine najzastupljenija biljna vrsta biće kukuruz, pšenice će biti nešto manje, a veoma značajne površine biće pod bostanom i povrćem.

Foto: AK grafika
  • 819
  • 76
  • 0

Gaja Ninković, poljoprivrednik iz Stejanovaca koji obrađuje skoro 20 hektara zemlje, ovog proleća na svojim njivama zasejaće na najznačajnijim površinama kukuruz. Kaže da pšenice nema jer je prošle godine veoma loše prošao sa hlebnim zrnom koje je imalo veoma nisku otkupnu cenu.

"Loše su prošli svi! Preprošle godine smo je prodavali po četiri hiljade dinara za 100 kg, dok smo za prošlogodišnji rod dobijali cenu od 1.800, što je veoma malo. Nema tu neke računice, jer ja više ne znam šta da radim - da li da pšenicu predam odmah ili da lagerujem. Prema ceni po kojoj smo prodavali prošlogodišnji rod dođe mu na isto. Cena je niska i to je jedini razlog što je jesenas nisam sejao. Sa kukuruzom je druga situacija", kaže Ninković i dodaje da ako cena ne odgovara, kukuruz proizvođači uvek mogu da iskoriste kao stočnu hranu.

Gaja seje ono što mu se više isplati (foto: Zlatko Markovinović)

"Mi Sremci ga čuvamo u kotobanjama, oni koji imaju više ga lageruju, pa prodaš kada ti treba novca."

Setva stočnog graška

Ovaj poljoprivrednik kaže da će pored kukuruza ove godine zasejati i stočni grašak, koji se koristi kao stočna hrana.

Krmni grašak i tritikale: Na vreme planirati pripremu hrane za stoku

"Ja sam se opredelio da ove godine sejem tu biljnu vrstu koja može dobro da se proda na tržištu. Nekako mi se čini da je bolje da sejem stočni grašak, nego soju sa kojom sam prošle godine loše prošao. Setva stočnog graška će početi već za nekoliko dana", dodaje poljoprivrednik iz Stejanovaca.

Povratak stočarstvu

Iako se ne bavi stočarstvom trenutno, naš sagovornik je spreman, kaže da ponovo gaji svinje i bikove. Nekada je imao desetak bikova i stotinu svinja u jednom turnusu, međutim poslednjih godina to nije bilo isplativo. Naišao je period kada se samo gubilo od te proizvodnje, pa je od iste odustao. Očekuje da će se situacija u stočarstvu u našoj zemlji promeniti, posebno kada su cene u pitanju, što bi doprinelo da se mnogi vrate stočarstvu kao osnovnom izvoru prihoda.

Iskoristiti izgrađene objekte

Srem je nekada bio područje koje je bilo poznato po stočarstvu, posebno tovu svinja. Nije bilo domaćinstva koje se nije bavilo svinjarstvom ili uzgojem goveda. Mnogi su odustali od te vrste proizvodnje, a pošto imaju već izgrađene objekte, pojedini poput Ninkovića razmišljaju da se vrate toj grani poljoprivrede.

Zarada i od vina

Kao i mnogi Stejanovčani i Gaja Ninković ima zasad vinove loze.

Ivanišević o rezidbi vinograda za početnike: Čime, kako i šta posle toga?

Radovi u zasadu vinove loze su počeli, a očekivanja su da će i ove godine grožđe dobro roditi, što će biti uslov za kvalitetno i ukusno vino po kome su meštani Stejanovaca u rumskoj opštini i poznati. Gaja Ninković kaže da od vina može dobro da se zaradi. Ima svoje stalne kupce iz Beograda, Novog Sada, i tu mu je sigurna zarada. Upravo zbog toga, kaže najviše voli rad u vinogradu i veliku pažnju poklanja uzgoju loze, te sa nestrpljenjem očekuje vreme za početak radova u zasadu koji je podignut u blizini sela.

Naslovna fotografija: Martina Pavlović/Depositphotos/YAYImages


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Koren mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzeće stabljike zbog čega... Više [+]

Tagovi

Cena pšenice Setva kukuruza Gaja Ninković Kotobanja Stočna hrana Gajenje svinja Gajenje bikova Stočni grašak Vinograd


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".