Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paradajza
  • 01.09.2021. 10:00

Protiv plamenjače paradajza - sodom i mlekom

U narednih dan do dva proizvođači paradajza trebalo bi da tretiraju stabljike na otvorenom polju i u plastenicima protiv gljivice Phytopthora infestans, prouzrokovača plamenjače ovog povrća.

Foto: Depositphotos/marsan
  • 6.704
  • 62
  • 0

Jesen se kalendarski bliži, ali će biti još toplih i sunčanih dana što će da stvori idealne uslove za novi napad plamenjače paradajza. U pitanju je najdestruktivnija bolest ove kulture i vrlo brzo može da uništi kompletnu stabljiku i zasad. Napada i sortu čeri.

Voli rosu i vlagu

To se naročito dešava nakon padavina kada naglo otopli, kao što je slučaj sa poslednjom kišom koja je padala tri dana i nije bilo moguće obaviti zaštitu tokom tog perioda. Čak i proizvođači koji su prskali povrće pre kiše trebalo bi da obavezno ponove tretiranje.

Gljivica najviše voli noćne temperature od 12 do 15 stepeni, kao i one dnevne od 20 do 25°C. Takođe voli i rosu, zato navodnjavanje ne bi trebalo da se obavlja u večernjim satima. Bolje je rano jutarnje i to sistemom kap po kap.

Infekcija se brzo širi i ako se paradajz folijarno kvasi vodom. Rane nastale otkidanjem plodova, zaperaka ili grana, kao i vlaga koja nastaje dodirivanjem grana, odnosno, stabljika isto tako su povoljne za širenje patogena.

Sprečite prenos na gornje etaže stabljike

Krajem leta mnogi proizvođači se iznenade brzim propadanjem useva. Uz plamenjaču, problem pravi i bakterioza paradajza kao i crna pegavost koje su takođe česta oboljenja u zasadima.

Vlaga pogoduje širenju patogena

U ovoj godini, koja je bila naopaka u svakom smislu, sa periodima hladnog i vlažnog vremena koje nije dozvoljavalo sazrevanje ovog povrća, kao i sušnim i sparnim razdobljima (zbog čega je dolazilo do mirovanja stabljika koje nisu mogle normalno da funkcionišu), bilo je ipak moguće obaviti zaštitu protiv bolesti.

Ako se simptomi plamenjače pojave na donjim listovima u vidu svetlo - zelenih pega koje požute, a na kraju posmeđe, najvažnije je da se što pre, biljka oprska kako bi se sprečilo prenošenje na gornje listove i plodove koji potamne na vrhu i postanu truli. Često se pojavi i bela - micelijumska prevlaka.

Mleko, soda, sirće i lumbrihumus

Ako želite da koristite hemijska sredstva, odnosno pesticide, obratite pažnju na karencu preparata. Ako ne želite, uradite tretmane sa domaćim, nekuvanim, mlekom, koje zaista ima efekta, naročito ako se kombinuje sa sodom bikarbonom. Dovoljna je velika supena kašika sode i jedan litar mleka u osam do 10 l vode. I ove godine navedena kombinacija je, na ličnom primeru, dala odlične rezultate.

Znakova oboljenja ima i mestimično po plodovima. Možete upotrebiti, zajedno sa sodom i mlekom, sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, za zaštitu od insekata, u koncentraciji jedan litar na 50 ili 70 l vode. Pun efekat ovakve preventive, dobije se kada se sve zajedno pomeša i doda lumbrihumus. Kilogram lumbrihumusa otopi se u 10 l vode i odatle se, nakon što odstoji dva do tri dana, sipa jedan litar te tečnosti u 10 l vode. Neće biti ni bolesti ni štetočina.


Tagovi

Plamenjača paradajza Bolesti paradajza Zaštita paradajza Lumbrihumus Soda bikarbona Sirće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612