Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Sadnice voća
  • 03.01.2022. 15:00

Rani kupus: Pravilnom ishranom skraćuje se vegetacija

Dovoljna količina azota u fazi rasada i do momenta obrazovanja glavica i visoka količina fosfora u periodu formiranja glavica pospešuju zrenje plodova.

Foto: Depositphotos/yelantsevv
  • 100
  • 5
  • 0

Za uspešnu povrtarsku proizvodnju neophodno je obaviti agrohemijsku analizu zemljišta radi dobijanja preporuka đubrenja i prihrane. Ukoliko znamo da potrebe za hranljivim materijama kod kupusa su izražene, po količini iznetih hraniva pripada grupi prvih povrtarskih kultura. Najveće prinose dobijamo kombinacijom organskih i mineralnih đubriva, savetuje stručnjak za povrtarstvo poljoprivredno stručne službe Jagodina Dragan Mijušković.

Osnovno đubrenje izvodimo s jeseni zaoravanjem stajnjaka 20-40 t/ha i mineralnim NPK formulacije 8:16:24 ili slične formulacije u količini od 400-500 kg/ha, u novije vreme sve se više koriste granulisana koja imaju sličan sadržaj azota i fosfora, a izraženiji kalijum koja su oplemenjena i mikro elementima koji su neophodni za postizanje stabilnih prinosa.

Kako proizvesti kvalitetan kupus

Podsetimo, zemljište za proizvodnju ovog povrća može da bude pod ugarom, odnosno, da se ostavi bez useva sve do rasađivanja, s tim što mora da se pazi da korovi koji u tom periodu bujaju ne iscrpe zemljište već da ga na neki način obogate.

Dodatne količine azota zbog spiranja navodnjavanjem

Do rasađivanja treba uneti 1/3 ili 2/3 fosfora i kalijuma. Ostatak se dodaje u dve prihrane, prvu izvodimo dve do tri nedelje nakon rasađivanja prilikom međuredne obrade i tada se dodaje 1/3 azota, a druga prihrana se izvodi u fazi formiranja lisne rozete 1/3 ovog elementa, kao i fosfora i kalijuma. Zbog čestih navodnjavanja dolazi i do ispiranja azota iz površinskog u dublje slojeve, pa je, s obzirom na plitki korenov sistem kupusa, neophodno obaviti i jednu do dve prihrane ovim đubrivima, sa 200 kg/ha KAN-a ili 100 kg Uree, predlaže Mijušković.

Voditi računa ukoliko se kasni prilikom prihrane velike količine azota u kasnijim fazama mogu produžiti vegetaciju, a često i izazivaju pucanje glavica. U praksi kod nas se najčešće izvodi jedna prihrana 1/2 pomenutog elemnta i 1/3 fosfora i kalijuma od ukupne količine 20-30 dana od rasađivanja kada krene najintezivniji porast listne rozete. Gde proizvođači nemaju sisteme ili rasprskivače prihrane obavljaju neposredno pre zalivanja. Odlični rezultati se postižu prilikom zaštite kada dodajemo folijarno amino kiseline 150 ml/100 l, na pojedinim parcelama ako uočimo nedostatak kalcijuma moramo ga primeniti u količini 25-30 kg/ha.

Pravilnom ishranom skraćuje se vegetacija, značajna je u proizvodnji ranog kupusa. Dovoljna količina azota u fazi rasada i do momenta obrazovanja glavica i visoka količina fosfora u periodu formiranja glavica pospešuju zrenje plodova. Količina potrebnih hraniva potrebna kupusu 200-300 N, 120-150 P2O5, i 250-350 K2O i 40-60 MgO, navodi jagodinski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Đubrenje kupusa Hraniva Dragan Mijušković Proizvodnja ranog kupusa Azot NPK


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...