Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krompira
  • 22.09.2023. 15:00

Rekordan izvoz ukrajinskog krompira - zašto je tako jeftin završio u Moldaviji?

Izvoz je 3,8 puta veći od petogodišnjeg proseka, a cena toliko niska da ne mogu da pokriju troškove uzgoja niti kvalitan semenski materijal.

Foto: Depositphotos/firefox
  • 97
  • 18
  • 0

U prvoj polovini 2023. ukrajinski poljoprivrednici uspeli su da izvezu rekordne količine svežeg krompira, uprkos ruskoj agresiji. 

Međutim, to im nije donelo ništa dobro, dakako, brojke ostavljaju gorak ukus jer ukazuju na ozbiljne probleme u toj industriji, pišu analitičari na East-fruit

Ostvarili rekord, a u problemu

Izvoz konzumnog krompira iz Ukrajine u prvoj polovini 2023. iznosio je 19,8 hiljade tona te bio 2,3 puta veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 3,8 puta veći od petogodišnjeg proseka, čime je postignut rekord. 

Ovako značajne brojke su poslednji put zabeležili pre 10 godina, kada je izvoz iznosio 14,7 hiljada tona.

Istovremeno, uzgajivači su u problemu budući da je veleprodajna cena krompira krajem marta bila 0,15 evra što ne može pokriti ni troškove uzgoja ni kvalitetnog semenskog materijala. 

Neočišćen, nesortiran... 

Većina roda, čak 91 odsto otišlo je u Moldaviju, a razlog je niska kvaliteta. Dakle, tamo većina poljoprivrednika ne vidi vezu između sirovine i gotovog proizvoda pa krompir sa polja na police dolazi neočišćen, nesortiran, različitih veličina i loše pakovan što još više smanjuje njegov kvalitet. 

"Nažalost, odgovor industrije na komentare o kvalitetu proizvoda obično je potpuno nekonstruktivan, zbog čega već dugi niz godina proizvođači i dalje upadaju u zamku niskog kvaliteta, što ukrajinski krompir čini neprikladnim za izvoz", izjavio je Andrij Jarmak, ekonomista Investicionog centra Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Evropske cene krompira u padu, a kakvi su prinosi?

Kao primer pozitivnog pristupa navodi ukrajinske proizvođače jabuka koji su imali iste probleme kada su izgubili pristup ruskom tržištu. Ipak, uspeli su da se brže prilagode, iako u ovoj industriji proizvodni ciklusi traju mnogo duže nego kod krompira. Kao rezultat toga, Ukrajina, koja je pre prodavala jabuke samo u jednu susednu zemlju, sada ih izvozi u celi svet, čak i u Singapur i Maleziju.


Tagovi

Ukrajinski krumpir Jeftin krumpir Izvoz krompira Niska cena Cena krompira Rekordan rod Tržište krompira


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.