Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena zvezda
  • 23.08.2018. 10:15

Sa juga Srbije za Francusku svake nedelje odlazi šleper povrća

Garantovali su sopstvenim kućama, a danas prodaju 1.200 tona različitog povrća.

Foto: Pixabay / krzys16
  • 522
  • 25
  • 0

Da zadrugarstvo u Srbiji ima perspektivu pokazuje primer iz Vinarca u okolini Leskovca. Zadruga Zelena zvezda, koja postoji osam godina, ove sezone će prodati oko 1.200 tona različitog povrća sa sopstvenih zasada i sa polja 50 kooperanata iz Leskovca i Lebana. Kupci su iz zemlje i regiona, a šestina robe odlazi za Francusku. Svake nedelje put ove zemlje ode šleper pun paradajza i krastavaca, a tokom jula i avgusta se izveze 200 tona ovog povrća.

Garantovali sopstvenim kućama

Kako smo preneli u tekstu Leskovački povrtari udruživanjem do većeg tržišta, pomoć države im je značila, pa danas beleže petinu veći prinos povrća. Radom, posvećenošću i zahvaljujući kompjuterskom upravljanju zasadima povrtari su unapredili svoju proizvodnju. Novi kalibrator im je omogućio da sortiranje robe obave tri do četiri puta brže, nego ručno. Ovo je samo deo opreme koju su nabavili koristeći pomoć države u ukupnom iznosu od 10,4 miliona dinara, pišu Novosti.

"Sopstvenim novcem smo kupili, renovirali i u skladište pretvorili potpuno devestirani objekat, te nabavili hladnjaču od 40 tona i neophodnu mehanizaciju. Trenutno okupljamo 10  zadrugara i u sezoni angažujemo još 25 radnika. Pritom, sve je počelo komercijalnim kreditom od 60.000 evra, za koji smo garantovali sopstvenim kućama", priča jedan od osnivača Nenad Atanasović.

Nenad i Đorđe
Nenad Atanasović i Đorđe Micić (Foto: Novosti /  I. Mitić)

Fokusirati se na proizvodnju tokom jula i avgusta

Ovu sezonu obeležile su velike i česte oscilacije cena. Direktor Zelene zvezde Đorđe Micić smatra da Srbija gubi trku u ranoj proizvodnji, te da bi proizvođači trebalo da se fokusiraju na proizvodnju tokom jula i avgusta, kada naša zemlja snabdeva čitav region. Dodaje da je veoma važno raditi i na odabiru i pakovanju robe, jer se na tom polju nalazimo daleko od očekivanog nivoa.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vinarce Leskovac Zadruga Zelena zvezda Nenad Atanasović Đorđe Micić Povrće


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D