Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje salate
  • 03.12.2023. 16:30

Salata kao indikator plodnosti: Kako je pravilno đubriti?

Salata je veoma osetljiva na nedostatak azota i kalijuma, ali i ovi elementi u suvišku pokazuju simptome na listovima što naravno umanjuje njihovu tržišnu vrednost. Zbog toga se i kaže da je indikator plodnosti.

Foto: Ognjen Petrović
  • 131
  • 14
  • 0

Proizvodnja salate u plasteniku je jedna od zastupljenijih kultura koju proizvođači gaje nakon skidanja paradajza, krastavca i paprike. Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru počinje u drugoj polovini septembra i traje sve do kraja aprila. Salata posejana krajem decembra i početkom janara meseca pristiže za berbu krajem marta i početkom aprila. Karakteriše je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Mira Miljković, kratak vegetacioni period od 50 do 120 dana, što zavisi od sortimenta.

"Veliki broj proizvođača salatu gaji kao indikator plodnosti zemljišta. Salata nema velike zahteve prema hranivima, ali itekako pokaže nedostatak ili suvišak određenih elemenata u zemljištu. Salati kao predkulture odgovaraju sve povrtarske kulture đubrene stajnjakom", kaže savetodavac i dodaje da joj najbolje odgovaraju humusna zemljišta neutralne pH vrednosti.

Đubrenje između dva prohoda freze

Osnovna obrada se sastoji od prvog prolaska frezom, zatim se radi osnovno đubrenje i drugi prelazak frezom. Podsetimo, broj prolazaka zavisi od stanja tla i sprovodimo ih dok ne postignemo mrvičastu strukturu.

"Osnovno đubrenje obavlja se sa mineralnim đubrivima formulacije 1:2:3, npr. 8:16:24 ili 7:14:21 u količini 1,5 do dva kg/10 ari. Naravno, potrebno je pre toga uraditi agrohemisku analizu. Pre rasađivanja obavlja se navodnjavanje do 90 odsto PVK. Prvo navodnjavanje se sprovodi pet do sedam dana od rasađivanja sa normom 15 -20 mm", kaže Miljkovićeva i dodaje da uz prvo navodnjavanje, ako je zemljište slabo obezbeđeno fosforom, vrši se prihranjivanje fosfornim đubrivom 1:3:1 za bolje ukorenjavanje.

Najbolji način navodnjavanja i prihrane je sistemom "kap po kap"

U fazi šest do osam listova obavlja se prihrana KAN-om ili AN-om u količini od 0,8-1,2 kg/10 ari. Najbolji način navodnjavanja i prihrane je sistemom "kap po kap", zbog uštede vode i manjeg isparavanja.

Proizvodnja salate u plasteniku - po koracima

"Navodnjavanje kišenjem se posebno ne preporučuje u fazi formiranja glavice, jer dolazi do nakupljanja vode između listova glavice koje podstiče razvoj bolesti, pre svega truleži", kaže Miljkovićeva i preporučuje svakodnevno provetravanje.

Salata je veoma osetljiva na nedostatak azota i kalijuma, ali i ovi elementi u suvišku pokazuju simptome na listovima što naravno umanjuje njihovu tržišnu vrednost. Zbog toga se i kaže da je indikator plodnosti.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja salate Salata u plasteniku Mira Miljković Đubrenje salate Indikator plodnosti Navodnjavanje salate


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva