• Proizvodnja luka
  • 17.03.2019. 09:00

Sremuš: Visoka cena na evropskom tržištu

Potražnja za sremušem u većini evropskih zemalja godinama je stabilna, a od ove godine sve više se traži u skandinavskim zemljama.

Foto: Bigstockphoto/makasanaphoto
  • 3.803
  • 116
  • 0

Sremuš, medveđi luk, divlji luk - dobrobiti ove samonikle biljke veliki uzgajivači otkrili su pre nekoliko godina, a uspešno ga uzgajaju u Austriji i Belgiji. 

U belgijskoj kompaniji Džon Van Letem (John Van Laethem) sezona sremuša počela je pre oko dve nedelje. 

"Potražnja je u ovom trenutku dobra. Ipak, cena mu je visoka. Supermarketi još uvek čekaju sa naručivanjem, a više divljeg luka planiramo isporučiti sledeće nedelje. Očekujemo da će većina supermarketa učestvovati", izjavio je Džon Van Letem iz istomene kompanije za portal FreshPlaza objasnivši da je ove godine kvalitet proizvoda vrlo dobar, ali cenu nije otkrio. 

Ozimi i beli luk izloženi bolestima i insektima

"U protekle dve godine napravili smo značajna poboljšanja u pakovanju divljeg luka. Zahvaljujući tome, rok trajanja mu je puno duži nego pre. Vreme je takođe radilo za nas. Noću je bilo temperatura u minusu što pozitivno utiče na njegov rast, a ima učinak i na njegov rok trajanja", kaže Van Letem. 

Ova kompanija sremuš uzgaja u staklenicima, a osim u Belgiji, proizvodnju imaju i u Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. 

Ističe kako je potražnja za ovom biljkom stabilna već godinama, međutim beleže promene na skandinavskom tržištu koje postaje sve važnije za sremuš. 

Sremuš ove kompanije proizveden je bez pesticida, a biće dostupan do kraja maja i početka juna. 

Na našim područjima sremuš je uglavnom samonikla biljka kog dobri poznavaoci beru po obodima šuma. Ipak, treba biti vrlo oprezan jer se on može zameniti sa sličnim, otrovnim biljkama poput mrazovca, đurđice ili čemerike. 

Kako proizvesti mladi luk u plasteniku

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podseća na nešto blažu verziju beloga luka, sremuš još uvek na našim jelovnicima nema ono mesto koje zaslužuje.


Tagovi

Sremuš Uzgoj luka Džon Van Letem Divlji luk Uzgajivači luka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.