Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad paprike
  • 20.01.2021. 16:00

Šta je sve potrebno uraditi pre setve rasada paprike?

Potrebno je obezbediti klijavo seme, dobar supstrat, toplo mesto sa odgovarajućim osvetljenjem, optimalnu vlagu i naravno - strpljenje.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 709
  • 38
  • 0

Uskoro nam sledi setva rasada paprike. Ukoliko se uzgajanjem povrća bavite amaterski, možete i sami posejati rasad sorti koje želite, ne morate imati skupu opremu i plastenik sa sistemom za grejanje. Dovoljno će biti da imate toplo i sunčano mesto u svom stanu ili kući i da se naoružate strpljenjem.

Pošto je paprika termofilna kultura, u našem klimatskom području uzgaja se na ovakav način kao jednogodišnja vrsta. Osim toga, mlade biljke su osetljive na kolebanje temperature, ali i na štetočine i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.

Seme mora biti dezinfikovano

Za klijanje njenog semena, nicanje, rast i razvoj mladih useva potrebno je obezbediti kvalitetan supstrat, toplo mesto sa dobrim osvetljenjem, umerenu vlažnost podloge i vazduha.

Pre setve potrebno je obezbediti kvalitetno i klijavo seme koje će se dezinfikovati. Samo takvo će dati jako i visokorodno povrće. Pre samog sejanja, obavlja se dezinfekcija i naklijavanje. Na taj način će se omogućiti brže klijanje semenki jer će opna omekšati. Kada su dobro pripremljene, niknu već za tri do četiri dana. Treba znati da neke čili paprike traže nešto veću temperaturu i potrebno im je malo više vremena da klijaju.

Temperatura i vlaga ključni su faktori za rast i razvoj. Semenu paprike trebalo bi obezbediti vrednosti iznad 20°C kako bi se uspešno razvijalo. Ni suviše visoka mu ne odgovara. Ona optimalna za klijanje i nicanje ovog povrća kreće se oko 25°C.

Pikiranje pri visini biljke pet do šest centimetra

Kvalitet supstrata takođe je od izuzetne važnosti. Što je on veći, to će proizvodnja rasada biti jednostavnija. Lakše je održavati optimalnu vlažnost, a biljke će pri tom biti zdravije.

Prilikom setve, posude napuniti supstratom do jednog centimetra ispod ruba saksije i nežno ga pritisnuti kako bi se istisnuli vazdušni džepovi. Nije potrebno jako ga zbijati. Neophodno je zaliti ga, a zatim posejati semenke paprike koje se prekriju tanjim slojem supsrtata. Prskalicom navlažiti površinski sloj.

Proizvodnja paprike - iz rasada ili direktnom setvom?

Ukoliko je posejano više semenki u jedan sud i u planu je pikiranje pojedinačnih biljaka, to će se uraditi kada mlade biljčice dostignu visinu od pet do šest centimetra. Ovo je visina kvalitetno proizvedenih presadnica, koje osim kotiledonih listića imaju dobro razvijene listove prve etaže.

Termin setve se određuje prema roku sadnje. Od setve do presadnica spremnih za sadnju potrebno je da prođe najviše dva meseca. Dužina ovog perioda zavisi od sorte i uslova tokom uzgajanja.

Prvo kaljenje pa presađivanje

Rasad paprike pre sadnje treba da prođe kroz period privikavanja na spoljašne uslove ili kaljenje. Ukoliko bi ga direktno posadili na otvoreno polje bez prethodnog kaljenja veliki broj mladih biljčica bi propao.

Stablo presadnica spremnih za rasađivanje treba da je visoko do 20 cm i da ima od šest do deset dobro razvijenih listova.

Kvalitetan rasad prepoznaje se po prisustvu kotiledonih listova. Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz neki stres.


Tagovi

Setva rasada Rasad paprike Pikiranje rasada Klijanje i nicanje Kvalitet supstrata Dezinfekcija semena Kaljenje rasada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.