Pretraživanje tekstova
Odmah nakon vađenja možete posejati i posaditi neke povrtne vrste, ali uz pravilno đubrenje. Gredicu možete ostaviti do proleća, pa je dodatno obogatiti zelenišnim đubrivom
Zemljište na kojem je rastao krompir je često iscrpljeno i treba ga obnoviti za idući usev. On troši dosta azota, ali i kalijuma i fosfora iz zemlje što znači da ga treba pripremiti za nove kulture i poboljšati njegovu plodnost.
U slučaju da ćete na tu površinu odmah sejati ili saditi neki od useva, najbolji izbor su spanać, blitva, zimska salata, rukola, beli i crveni luk.
Pre sjetve i sadnje nađubrite zemlju kompostom u sloju od 2 do 3 cm. Čak i dobro odležano stajsko đubrivo može biti prejako za mlade biljke, pa pazite prilikom njegove upotrebe.
Možete koristiti pepeo od drveta koji je bogat kaliumom i posebno će odgovarati spanaću i blitvi. U tankom ga sloju posipajte po površini. Kupovna peletirana đubriva s visokim sadržajem fosfora i kalijuma (npr. NPK đubriva u procentu 7-20-30) dobro će podstaći rast korenastog povrća poput belog i crvenog luka.
Tekuće đubrivo od koprive i gaveza koje možete sami napraviti obogatiće zemlju azotom i kalijumom.
Nakon što posadite beli i crveni luk, zemlju oko njega možete malčirati slamom ili suvim lišćem kako bi zadržali vlagu i sprečili eroziju.
Ako ćete površinu nakon vađenja krompira ostaviti za prolećnu setvu i sadnju, osim navedenih biljaka, na njoj će dobro uspevati kupusnjače, grašak i pasulj koji će je dodatno obogatiti azotom.
Na tom mestu na proleće možete sejati kukuruz i suncokret, kao i bundeve, tikvice i krastavce.
Čak i ako ne planirate na tom mestu ništa da uzgajate na jesen, preporuka je da zemlja ne ostane gola tokom zime. Ztao je najbolje rešenje posejati pokrovne usjeve kao što su detelina, lucerka ili grahorice koje obogaćuju tlo azotom i poboljšavaju njegovu strukturu.
Tu su i raž, pšenica i ječam koji sprečavaju eroziju tla tokom zime, a u proleće ih možete zaorati kao zelenišno đubrivo.
Tagovi
Vađenje krumpira Nakon krompira Jesenja setva Prolećna setva Đubrenje nakon krompira Pokrovni usevi
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..