Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 13.05.2020. 10:30

Šta raditi kod uvrtanja listova paradajza?

Prilično često dolazi do uvijanja lišća paradajza prema licu lista. Mnogi razlozi mogu dovesti do toga. Jedan od njih je previsoka temperatura i nedovoljno ili neadekvatno zalivanje.

Foto: Danijela Plavšić
  • 15.675
  • 180
  • 1

Kiša koja je padala ovih dana dobro je pogodovala ratarskim i povrtarskim usevima koji su slabo napredovali usled nedostaka vlage u zemljištu. Naročito su manjak vlažnosti osetile strne žitarice, te luk i krompir koji su ranije posađeni, a takođe zbog istih razloga, otežano je nicao i kukuruz.

Proverite da li se radi možda o bakteriozi

Povrće u zatvorenom prostoru, odnosno, u plasteniku i stakleniku je u intenzivnom porastu. Kod pojedinih proizvođača, paradajz je dostigao drugu cvetnu granu. Polako, ali oprezno, zbog učestalih kasnih prolećnih mrazeva, kreće sadnja paradajza i na otvorenom. 

Napravite svoje kombinacije povrća koje će oterati štetočine i pospešiti rast useva

U proizvodnji paradajza, koja za početnika nimalo nije laka, želim da ukažem na problem koji se učestalo javlja, a reč je o uvijanju listova biljaka. Do ove pojave dolazi nezavisno da li su amateri ili iskusni ugzajivači u pitanju. Listovi paradajza, naročito donji, a ponekad i na gornjim etažama, uvijaju se prema gore, prema licu lista. Kad se uvijaju prema dole, može da se radi o bakteriozi.

U pitanju je fiziološki poremećaj useva, a nastaje kao posledica nepravilnosti u metaboličkim procesima same biljke. Problemi prilkom rasta i razvoja povrća nisu nastali usled delovanja patogenih organizama. Najčešće su uslovljeni vremenskim prilikama.

Problem se češće javlja u plastenicima

Ova pojava više se javlja u pastenicima, nego u proizvodnji na otvorenom.

Kod mnogih sorti i hibrida paradajza, uvijanje koje se javlja samo na donjim listovima je sortna karakteristika.

Takođe, može da se pojavi kad su izražena temperaturna kolebanja. Kada su visoke temperature danju i znatno niže noću, zatim kada dođe do dizbalansa vlažnosti zemlje ili zasušenja biljke, pa onda do naglog natapanja. Biljkama je tokom rasta i razvoja konstantno potrebna optimalna vlaga. Pojedine sorte i hibridi su sklonije ovoj pojavi, a neke ne.

Uvijanja lišća može da ukazuje na nedostatak nekog od hranljivih elemenata, najčešće fosfora.

Razlikujte uvijanje lista od ugriza grinja

U vreme letnjeg perioda, kada su temperature više od 35°C, sve funkcije biljke su otežane pa ona u tom slučaju doživljava stres. Tada obavljamo zasenjivanje odgovarajućim mrežama i primenjujemo provetravanje, ako se radi o proizvodnji u plasteniku. Mogu se praktikovati i neki drugi načini rashlađivanja biljaka. Dakle, slaba provetrenost (npr. gusta sadnja) u kombinaciji sa nižim temperaturama, može biti razlog pojave ovog simptoma.

Leti obezbedite biljkama dosta vazduha

Uvrtanje donjih listova može biti izazvano i visokom koncentarcijom soli u zemljištu, a što je uslovljeno nekontrolisanim i prekomernim đubrenjem.

Takođe zalivanje hlorisanom vodom potencijalno će dovesti do istog simptoma.

Sve navedeno moglo bi se zameniti sa simptomom oštećenja lista od grinje, ali će se detaljnim pregledom useva brzo otkloniti sumnja i ustanoviti tačan razlog uvrtanja lišća.

Senka Milić iz Brčkog zajedno sa suprugom, dugo se bavi isključivo plasteničkom proizvodnjom. Pretpostavljala sam da se nekad susrela sa pojavom uvijanja listova, pa sam je upitala za njena iskustva.

"Ponekad, kad svesno idemo na gušću sadnju desi nam se da listovi krenu da se izvijaju prema gore, prema licu lista, ali to brzo rešavamo provetravanjem. Naročito se to dešava kod hibrida Optima, Big bif, Pink Rok", kaže Senka.


Tagovi

Uzgoj paradajza Sadnja paradajza Nedostatak vlage Bakterioza paradajza Patogeni organizmi Uvrtanje listova paradajza Provetravanje biljaka Oštećenja od grinja Senka Milić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.