Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 10.12.2023. 07:30

Šta se u decembru seje za uzgoj u plasteniku?

Temperatura je ključan faktor koji utiče na izbor kultura i način proizvodnje.

Foto: Depositphotos/goghy73
  • 230
  • 38
  • 0

Niske temperature u decembru nisu prepreka za setvu u plasteniku. Izbor kultura zavisi od naših planova za sledeću godinu i od toga da li plastenik ima grejanje ili je bez. U negrejanom koristimo razna agroplatna i folije kao zaštitu od smrzavanja.

Osim setve i sadnje zatvoreni prostori nam daju mogućnost da produžimo vegetaciju mnogih zimskih kultura koje smo ranije posejali i posadili i da ih beremo tokom zime.

Izbor vrsta prilagodite uslovima

U ovom periodu možemo posejati većinu zimskih kultura, ali i vrsta koje će vam obezbediti ranu berbu i veću finansijsku dobit, jer je rano povrće najskuplje. Dani su kraći, a osvetljenost slabija. Ovo je jedan od uslova na koji moramo obratiti pažnju i prilagoditi se izborom vrste, sorte, hibrida, ili rešenje pronaći u dodatnom osvetljenju.

Sada sejemo razne vrste povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja. Vlasnici plastenika sa sistemom grejanja su u prednosti, ali i u obavezama jer je potrebno redovno nadgledati. Još je veći posao ako je sistem grejanja baziran na peći, odnosno loženju.

Seju se razne vrste zimskih salata, matovilac, rukola, grašak, spanać, crveni luk iz semena, luk vlasac, luk šalot (ljutika), zimska blitva.

Za ranu berbu Foto: (Depositphotos/FS-Stock)

Seme luka se seje pojedinačno ili u posudice. Kada je debljine tanje olovčice, obavlja se sadnja na stalno mesto. Na toplijim područjima sadi se rani krompir.

Krajem meseca će u grejanim plastenicima krenuti setva ranog povrća za sadnju u plastenike i setva rasada. Termin sadnje prilagoditi načinu proizvodnje. Paradajz u grejanom plasteniku sa dovoljno osvetljenosti možemo posejati. Presađuje se u drugoj polovini januara i početkom februara, a berba počinje u maju.

Negrejani plastenici

Razlika u temperaturi između spoljne i unutrašnje temperature može biti i oko 20ºC. Na primer, ako je napolju oko -10ºC unutra može biti i do +10ºC. Problem je što tokom noći dolazi do naglog pada temperature i potrebno je biljke prekrivati kako bi ih zaštitili od pothlađivanja i smrzavanja. Unutar plastenika se postavljaju niski tuneli ili se obavlja malčiranje.

Vreme je za sadnju povrća u plastenicima

Zalivanje, prihranu i ventilaciju je potrebno prilagoditi trenutnoj situaciji, vremenskim uslovima i kulturama. Svakako treba obratiti pažnju na problem kondenzacije i kapanja, što povećava vlažnost i deluje kao okidač na pojavu raznih oboljenja.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Decembarska setva povrća Setva povrća u plasteniku Zimska setva povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.