Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje povrća
  • 01.11.2022. 13:30

Vreme je za sadnju povrća u plastenicima

Idealno je vreme da se posadi ozimi beli luk, a osim njega, najčešće se sade salata, crveni luk i spanać.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.676
  • 53
  • 0

Plastenička proizvodnja predstavlja najisplativiji vid proizvodnje povrća. Ovo je idealno vreme da se posadi ozimi beli luk, a osim njega, najčešće se sade salata, crveni luk i spanać.

Salata je bogata B1, B2, C vitaminom, a od mineralnih materija najviše s kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Odgovara joj rastresito zemljište, pH bi trebalo da se kreće od 6,5 do sedam, a u zimskom periodu nema velike potrebe za vodom, navodi iz Odeljenja za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Snežana Banović.

Dospeva za dva meseca

"Najviše se sade puterica i kristalka jer imaju najlakši prolaz na tržištu. Đubrenje se vrši zgorelim stajnjakom i mineralnim đubrivima, a dubina obrade trebalo bi da bude od 25 do 30 centimetara", ističe ona i dodaje da se nakon freziranja prave bankovi kako ne bi došlo do gušenja korena pa se postavlja sistem za navodnjavanje.

Biljke treba zaliti tri do četiri dana nakon sadnje, kaže Banović.

Maksimum rasta dostiže za 50-60 dana. Može da se stavi i malč folija, a zimi je bolje da bude bela nego crna. Sadnja se obavlja na već pripremljene gredice širine 100-120 centimetara gde je postavljena malč folija i sistem za navodnjavanje u dvoredne, četveroredne ili šestoredne trake. Razmak u redu može biti od 20 do 25 centimetara, a međuredni od 25 do 30 cm. Broj biljaka kreće se od 15 do 20 po metru kvadratnom.

"Ako po metru kvadratnom imamo 16 biljaka, prosečne mase 300 grama, možemo očekivati prinos od 4,8 kg/m2. Biljke treba zaliti tri do četiri  dana nakon sadnje u koje se može rastopiti đubrivo bogato fosforom, formulacija 1:3:1 u količini od jednog kg/1.000 litara vode radi boljeg ukorenjavanja, za šta se koristi žuti kristalon", navodi Banović.

Najbolji način navodnjavanja je "kap-po-kap", a kišenje se ne preporučuje kada su glavice formirane. 

Spanać podnosi niske temperature

Spanać se takođe sadi u plastenike u zimskom periodu. To je jednogodišnja zeljasta biljka kratke vegetacije (30-60 dana). Ima odličan hemijski sastav bogat mineralnim materijama i gajenje u plastenicima uvek je rentabilno, jer dolazi kao međuusev. Podnosi niske temperature, niče za pet do sedam dana i takođe dostiže maksimum za dva meseca.

Spanać dobro podnosi niske temperature (Foto: Martina Pavlović)

"Međuredni razmak kreće se od 10 do 25 cm, pet cm u redu, dubina dva do tri centimetra. Seme klija od pet do 15 dana. Može se sejati sukcesivno, svakih 10-15 dana, a prilikom setve važno je održavati isti međuredni razmak, da bi se poboljšala cirkulacija i aeracija zemljišta", navodi ovaj savetodavac.

Spanać dobro podnosi niske temperature. U slučaju da se biljke smrznu, one prestanu sa rastom, ali čim se otkravi, ponovo dobija svoj turgor. Predsetveno se može uneti NPK 7-20-30 u količini od 700 kilograma po hektaru (sedam kg/100 m2). Prihrana tokom vegetacije može se vršiti KAN-om ili UREA u količini od 150 kg/ha, odnosno 1,5kg/100m2.

Vreme je za jesenju setvu spanaća

Banović kaže kako se prva prihrana može izvršiti kada ima razvijeno pet do šest listova sa KAN-om u količini od 10-15 grama po metru kvadratnom. Nakon što razvije velike listove, spanać je spreman za berbu. Za ponovnu berbu se bere spolja prema unutra. Prvo se odrežu spoljni listovi, tik iznad zemlje. Srce biljke ostavi se da stoji, tada će on ponovo niknuti i može da se bere do četiri puta.

"Nakon zadnje berbe uklanja se cela biljka. Kada spanać krene da cveta, gorkog je ukusa i više se ne treba brati", kaže naša sagovornica.

Ne gajiti crveni luk u monokulturi

Što se tiče crvenog luka on za berbu stiže za otprilike 90 dana od sadnje. Postoje tri izbora sadnog materijala: seme, arpadžik i lukovica. Za uzgoj mladog luka najviše se koristi lukovica i arpadžik. Veoma je osetljiv na uzgoj u monokulturi, a dobra je pretkultura za papriku i paradajz.

Jesenja setva luka - iza kojih kultura ga ne treba sejati?

"Kada se gaji kao mladi luk, onda je on pretkultura, naknadna kultura i veoma često međukultura između redova salate i spanaća", kaže Banović.

Prema njenim rečima, crveni luk uspeva na neutralnim zemljištima, podnosi niske temperature, a povoljno je i to što u fazi nicanja mogu podneti temperature i do minus šest stepeni.


Tagovi

Sadnja salate Sadnja crvenog luka Snežana Banović Arpadžik Turgor KAN Stajsko đubrivo Monokultura


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao