Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sorte krompira
 • 01.02.2023. 12:00

Stare i nove sorte krompira - koje prve stižu, a koje su ukusnije?

Domaćice vrlo dobro znaju da su bele sorte više za kuvanje, a žute za prženje i pečenje. Znate li ostale odlike?

Foto: Depositphotos/marisha5
 • 866
 • 40
 • 0

Krompir, Solanum tuberosum, je jedna od najprisutnijih namirnica u ishrani stanovništva u svetu. Prema literaturi, za tu namenu se koristi već 8.000 godina, a potiče iz Južne Amerike tačnije sa Anda, gde se već hiljadama godina uzgaja kao povrtarska kultura. Usled istorijskih ratova širila se neimaština i beda, tako je na evropsko tlo donesen u XVI veku kao jeftina kultura za uzgoj spašavajući narod od gladi. Najveće prinose u Evropi beleži Holandija s oko 50 t/ha.

Obnavljati seme

Ranijih godina se seme moglo ostavljati niz godina za reprodukciju. Međutim, to više nije moguće. Ako želimo postizati zadovoljavajući prinos potrebno je svake godine, ili barem svake druge, obnavljati seme.

Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stepena (Foto: M.C. Celić)

Što se tiče zahteva prema temperaturi, najpovoljniji je raspon od devet do 25°C, za njegov normalan rast i razvoj. Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stepena. Krompir zahteva uravnotežen raspored i količinu vode, što nije bio slučaj lani kad smo imali izrazito sušnu godinu, tako da kod mnogih nije rodio ili je ostao sitan.

Šta znači kada je sorta rana ili kasna?

Odgovaraju mu lagana i prozračna zemljišta, a nikako teška i zamočvarena sa visokim nivoom podzemnih voda. Poželjno je da se kiselost zemljišta kreće, dakle pH vrednost, oko 5,5 do 6,5. Kao i druge kulture, on takođe ne podnosi monokulturu pa se o plodoredu treba voditi posebna briga.

Najučestalije sorte 

Prema boji pokožice razlikujemo crveni i žuti, a po boji mesa beli i žuti, domaćice vrlo dobro znaju da su bele sorte više za kuvanje, a žute za prženje i pečenje. Prema vremenu sazrevanja deli se na: rane, srednje-rane, srednje kasne i kasne sorte.

Rane sorte: 

 • "Jaerla" je stara, ali i dalje tražena, sorta vegetacije do 95 dana. Ima krupne krtole žute pokožice i svetlo žuto meso. Dobro podnosi mraz. Prilikom kuvanja je tvrd i ne raspada se.
 • Adora je takođe dugo na tržištu. Veoma kratke vegetacije oko 40 do 50 dana. Dobro se čuva u skladištu. Pokožica je žuta, a meso svetložute boje.
 • Liseta je novija i veoma tražena sorta, vegetacije oko 90 dana. Otporna je na sušu. Dobra je za kuvanje i uglavnom se koristi kao mladi krompir, nije za čuvanje preko zime. 

Srednje rane: 

 • Arizona je novija, izrazito je rodna, krupnih, atraktivnih i ujednačenih krtola koja ostvaruje rekordne prinose. Pogodna je za kuvanje i pečenje.
 • Kondor je dugo na tržištu, odlikuju ga velike krtole i visoki prinosi, boja pokožice je crvena, a meso svetlo žuto.
 • Kenebec spada u srednje ranu do srednje kasnu sortu. Iako je dugo na tržištu i dalje je najzastupljeniji. Ima izuzetno velike krtole često dostižu težinu i do 500 g. Pokožica mu je žuta, a boja mesa žućkastobela. Pogodan je za kuvanje.

Srednje kasne: 

 • Agria dobro podnosi sušu, a dužine vegetacije je do 120 dana. Krtole su krupne do vrlo krupne, duguljastog oblika. Pokožica je žućkasta, a meso žuto, pogodna za proizvodnju pomfrita i po toj osobini je dugo poznata i tražena.
 • "Desiree" uspeva na različitim tipovima zemljišta. Pokožica je crvena, a meso žućkastobelo. Zahtevna je prema vlazi tako da svoj potencijal rodnosti neće pokazati za vreme suše. Koristi se za kuvanje, prženje i pečenje dobro se skladišti i dugo čuva, zbog visokog postotka suve materije (21 do 23 odsto).
 • Dido spada u novije sorte, vegetacija do 115 dana. Odlikuju ga krupne i ujednačene krtole sa belim mesom i žutom pokožicom. Namenjen je za skladištenje. Dobro se pokazao i za kuvanje i za pečenje. 
 • Romano je namenjena za zimnicu, vegetacije 105 do 110 dana. Boja pokožice crvena, a mesa bela. Sorta je odlična za jelo za kuvanje, pečenje pomfrit i čips. Dobro se skladišti.
 • Rudolf je sorta novijeg datuma, namenjena za skladištenje. Pokožica je crvene boje, a meso bele. Vrlo je cenjena i tražena. Ukusna je i pogodna za sve vidove pripreme, kuvanje, pečenje i prženje. Ko je probao i sledeće godine je traži. Dobro podnosi temperaturni stres.

Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sorte krompira Crveni krompir Najbolje sorte Beli krompir


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor