Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordi
  • 14.01.2021. 07:30

Tikva od skoro 900 kg pobedila na festivalu divovskih lubenica i bundeva

Dejl Oliver odneo je pobedu za bundevu tešku 867 kg, a kaže da bi možda bila i veća da su bili povoljniji vremenski uslovi. Ali, svetski rekord i dalje drži Matia Vilemijns iz Belgije.

Foto: Depositphotos/swisshippo (ilustracija)
  • 445
  • 108
  • 0

U Kiogleu, u australijskoj državi Novi Južni Vels, ove godine održan je festival divovskih lubenica i bundeva. Pobedu je odnela tikva teška 867 kg i postavila novi rekord na južnoj hemisferi, piše abc

"Ponosan sam na pobednika. Drago mi je što je učestvovao na takmičenju", rekao je organizator festivala, Džon Lidbeter. Ukazao je i na to da je bilo manje prijava na festival zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom uzgoja.

"Imali smo vrelo i suvo vreme, a kasnije je postalo vlažno. To ovoj vrsti povrća nikako ne odgovara“, napomenuo je Lidbeter.

Ovogodišnji pobednik, Dejl Oliver, 2015. godine postavio je australijski najbolji rezultat sa tikvom teškom čak 743 kilograma, a sada je postavio novi skor.

"Kod njihovog uzgoja ima mnogo posla sa rezanjem i đubrenjem kao i sa analizama zemljišta. Znate, u tome ima mnogo nauke“, rekao je.

Probleme stvorio toplotni talas

Iako su uzgajivači sposobni da kontrolišu neke elemente uzgoja, ipak na vremenske uslove ne mogu uticati.

"Najveća borba nam je s vremenom", istakao je rekavši da su zbog toplotnog talasa plodovi stali s rastom i počeli da sazrevaju.

"Šteta što je bilo vruće, da nije tako, bundeva bi možda bila i veća“, dodaje.

I dok neki ovo ogromno povrće jedu, većina ih završi u ishrani stoke.

"Odneću je kući jer nekolicina želi da je fotografiše, a seme ću uzeti i očistiti, mnogi ga žele“, rekao je pobednik. Inače, poslednji rekord na južnoj hemisferi držao je Pijet Loc iz Južnoafričke Republike, a proizveo je tikvu tešku 860 kg.

Najteža je i dalje u Belgiji

Prošle godine slično je takmičenje održano u Kaliforniji, a pobedila je bundeva Travisa Džingera koja je bila teška 1.066 kilograma. Čak joj je dao i ime, po popularnom Netfliksovom dokumentarcu "Tiger King", a na svom fejsbuk profilu napisao je da veličine nosoroga i da je najteža izmerena 2020. godine u Severnoj Americi. Tada je osvojio i 16.450 dolara, a svi takmičari imali su priliku da ugrabe 30.000 dolara ako bi srušili postojeći rekord. Ali, nisu u tome uspeli, piše agdaily.

Trenutni svetski rekord i dalje drži bundeva teška neverovatnih 1.190,49 kilograma, a proizveo ju je Matias Vilemijns u Belgiji 2016. godine. Predstavio ju je na Evropskom prvenstvu divovskih bundeva u Ludvigsburugu u Nemačkoj. 

Podsetimo i na mladog vrtlara Patrika Tajhmana iz Posneka u Nemačkoj koji je postavio svetski najbolji rezultat s najvećom globalnom raznovrsnosti divovskog povrća u svojoj bašti. Proizveo je čak 33 različite vrste povrća među kojima su ogromne repe, luk, paradajz, šargarepa, tikvice i rotkvice.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Divovska bundeva Tikva Australija Festival Rekord


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]