Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemna farma
  • 05.10.2017. 18:00

Uzgajaju povrće u skloništu iz II svetskog rata

Dva londonska preduzetnika odlučila su da uzgajaju povrće u 70 godina starim tunelima ispod Londona. Ide im tako dobro da moraju naći još prostora.

Foto: Growing Underground / Facebook
  • 324
  • 13
  • 0

Ispod jedne ulice u južnom Londonu nalazi se ogromno sklonište pretvoreno u pionirsku urbanu farmu, "Growing Underground", koja snabdeva londonske supermarkete i restorane.

Sklonište iz Drugog svetskog rata, koje bi moglo da zaštiti 8.000 ljudi, sastoji se od dva velika tunela, za koje je planirano da postanu produžetak londonskog podzemlja. To se nikada nije dogodilo i kako je sklonište bilo napušteno već 70 godina, dva preduzetnika, Stiven Ring (Steven Dring) i Ričard Balard (Richard Ballard), odlučili su da ovde uzgajaju brokoli, korijander, komorač i mnoge druge vrste povrća.

Radi se o mikro-povrću, čiji je uzgoj sve popularniji. Naime, ovo se povrće bere kada se pojave prvi listovi, a njegov ukus je intenzivniji. Bogato je mineralima i vitaminima, navodi psyh.org.

Povrće uzgajaju pomoću hidroponije

"Moramo stvoriti nove prostore, kako bismo zadovoljili povećanu potražnju rastućeg stanovništva", rekao je Dring, pojasnivši kako se povrće uzgaja pomoću hidroponije, koristeći vodu u kojoj se nalazi hranjivi rastvor.

Nekadašnje sklonište

Kaže kako se ova tehnika može koristiti i za uzgoj širokog asortimana proizvoda, uključujući paradajz i papriku.

Naravno, tuneli nemaju prirodno svetlo, a sve je osvetljeno ljubičastim LED diodama, što im daje futuristički izgled. Intenzitet svetla se menja, odnosno glumi dnevno i noćno svetlo. Zanimljivo je da je danju svetlo slabije, a noću jače, jer je noću - električna energija jeftinija.

Nova radna mesta, manji troškovi prevoza i manje zagađenja

Stručnjaci kažu da bi vertikalna i urbana poljoprivreda mogla biti način pomoću kojeg ćemo se suočiti sa rastom populacije i sve većom urbanizacijom širom sveta, ali i sa klimatskim promenama.

Ovako povrće ima vrlo intenzivan ukus

Podsetimo, kompanija "Local Roots" iz SAD-a započela je uzgoj voća i povrća u kontejnerima, gde na maloj površini, uz kontrolisane uslove i sa 97% manje vode proizvedu količinu za koju bi im inače trebalo do 5 ha zemlje.

Centar za urbanu poljoprivredu Univerziteta Notingem izjavio je na svojim internet stranicama da gradska poljoprivredna gazdinstva stvaraju radna mesta, smanjuju troškove prevoza i zagađenja, a takođe i nude "priliku za razvoj tehnologija". Projekt "Growing Underground" šalje podatke o vlažnosti, temperaturi i rastu biljaka na Univerzitet Kembridž, kako bi pokušao da poboljša efikasnost.

U podzemnoj farmi svaki dan je isti, nema godišnjih doba niti nepredvidivog vremena.

Foto: Growing Underground / Facebook


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.