Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke leje
  • 15.10.2022. 10:00

Visoke leje: Donose dva do tri puta veći prinos po metru kvadratnom

Zbog poštovanja plodoreda dobro je svake godine podizati po jednu visoku leju, jer one moraju biti različite starosti, kako bi zemljište bilo pogodno za različite potrošače.

Foto: Depositphoto/songbird839
  • 600
  • 44
  • 0

Visoke leje su dobrodošle tamo gde baštanska zemlja nije dovoljno kvalitetna ili je iscrpljena intezivnom obradom. Formiranje visoke leje zahteva više uloženog rada i vremena. Međutim vreme i rad su zanemarljivi kada se uzme u obzir da na kvalitetno urađenoj visokoj leji možemo imati i dva do tri puta veći prinos po kvadratnom metru nego gajenjem na ravnoj, klasičnoj leji.

Formiranje leje

Da bi formirali visoku leju, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Kosovska Mitrovica Zoran Milosavljević, moramo marljivo i strpljivo skupljati organske otpatke preko godine, pa u kasnu jesen pristupiti njenoj izradi. Leja se postavlja na osunčanom delu. Mogu biti u obliku humke, a najčešće su pravougaone, sa okvirom od impregnirane daske, oblica, ili blokova. Širina visoke leje može biti 120-180 centimetara, a dužinu odrediti proizvoljno. Visina neograđene leje može biti najviše 100-120 cm.

Zdravo i krupno povrće iz visokih leja bez kopanja i čestog zalivanja

"Ako se leja podiže na travnjaku, najpre treba iseći delove travnjaka i složiti sa strane, pa ih kasnije upotrebiti. Zemljište produbiti ašovom do 25 centimetara dubine. U iskopani kanal od 50 centimetara širine složiti usitnjene grane, stabljike suncokreta ili kukuruza", kaže savetodavac i dodaje da preko tog drenažnog sloja dolazi busenje trave (trava se okreće prema dole) ili pokošena trava, slama i slični biljni otpaci,u sloju debljine 15 centimetara i preko staviti sloj zemlje 10 cm. Zatim poređati sloj ovlaženog lišća, preko njega sloj zemlje sve vreme formirajući, sabijanjem, oblik humke.

Podsetimo, da biste znali koliko zemlje da dodate u leje, jednostavno pomnožite dužinu, širinu i visinu. Tako ćete dobiti kubne centimetre ili metre, u zavisnosti od dimenzija vaše leje.

Širina visoke leje može biti 120-180 centimetara, a dužinu odrediti proizvoljno (Foto: Good Housekeeping)

Dalje navodi da nakon ovih slojeva dolazi sloj grubog komposta debljine 15 do 20 centimetara, i na površinu sloj baštanske zemlje pomešane sa prosejanim zrelim kompostom. Pošto se visoka leja pravi u kasnu jesen, kada su i vremenski uslovi promenljivi, dobro je velikim najlonom prekriti mesto gde se pravi leja, kao i materijal za njeno formiranje.

"Čim se zemlja malo prosuši, može da se nastavi sa radovima. Nije nužno da podloga za visoku leju bude baštanska zemlja i mora da ima mogućnost za odlivanje viška vode. Takođe, mora da se pazi da se materijal u visokoj leji ne osuši, jer će i procesi raspadanja organske materije biti usporeni ili će potpuno stati", kaže Milosavljević i dodaje da na dno leje možemo da stavimo mrežu sitnijih okaca, kroz koju krtice i miševi ne mogu da prođu.

Koje su prednosti ovakvog gajenja?

Prednosti gajenja povrća na visokoj leji su, kako kaže: mogućnost uzgajanja povrća na zemlji lošijeg kvaliteta, raniji početak setve i sadnje, prihranjivanje povrća isključivo organskim đubrivom, a proizvodnja humusa odvija se sama od sebe, i druge.

Uskoro kreće setva šargarepe, pravilno pripremite leje i zaštitite zasad

"Proces raspadanja organske materije u visokoj leji podići će temperaturu na oko 50 stepeni Celzijusa, što će omogućiti ranije sejanje i brže klijanje povrća. Prvih godina je temperatura zemljišta u leji za pet do osam stepeni viša nego u okolnoj baštanskoj zemlji", kaže ovaj stručnjak i dodaje da zbog toga te prve godine, po sleganju materijala, na visokoj leji treba sejati i saditi povrće za čiji ja rast potrebna toplota i puno hranljivih materija (paradajz, paprika, patliđžan, krastavci...), a sledeće godine povrće manjih zahteva po pitanju toplote i ishrane.

Treba poštovati plodored

Zbog poštovanja plodoreda dobro je svake godine podizati po jednu visoku leju, jer one moraju biti različite starosti, kako bi zemljište bilo pogodno za različite potrošače. Ako površinu visoke leje redovno prekrivamo lišćem, travom, seckanom slamom i ostalim organskim otpacima, njena trajnost biće pet-šest godina.

Posle toga, kako Milosavljević kaže, leju treba rasturiti i na njenom mestu napraviti novu. Kompost koji se pri tom formirao, debljine bar oko 30 centimetara, iskoristiti za gornji, završni sloj sledeće leje i za posipanje po bašti. Bitno je da gornji sloj u kome rastu biljke bude bar 30 centimetara debljine.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Visoke leje Zoran Milosavljević Kompost Veći prinos Plodored Bašta


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]