Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paradajza
  • 17.09.2023. 12:00

Visoke temperature ne pogoduju plamenjači - reagujte brzo

Čim dođu padavine i padnu noćne temperature, bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Šta možete uraditi da to sprečite?

Foto: Bojan Kecman
  • 108
  • 6
  • 0

Plamenjača paradajza, Phytophthora infestans, najdestruktivnija je bolest ove kulture, koja svake godine uzima danak u zasadima proizvođača. Jedini spas, kada biljka uveliko oboli, u visokim je temperaturama.

Dnevne temperature više od 30 stepeni, bez padavina, jedini su način da se spreči širenje i propadanje stabljika paradajza koje je zahvatila plamenjača.

Novi talas rasta plodova i listova

Ako taj period potraje doći će do oporavka biljaka, novog cvetanja i rasta listova i plodova, čak iako su iznad i ispod zdravih listova i plodova, prisutne zone sa potpuno osušenim listovima ili trulim plodovima od prethodne zaraze. Plodovi rastu, postaju krupni i izgledaju zdravo, dok se sasušeni listovi mogu lako skinuti sa stabla.

Očistite biljku i odradite tretman zaštite

Da ne bude zabune, ovakvo stanje ne znači da je bolest nestala iz bašte ili plastenika. Istina je sasvim drugačija, ali bi period bez padavina i sa visokim dnevnim temperaturama trebalo iskoristiti za čišćenje stabljika i prostora ispod njih.

Ipak, stiče se utisak da čeri paradajz bolje podnosi napad plamenjače u odnosu na komercijalne sorte paradajza.

Prskati pre i posle kiša

Čim dođu padavine i noćne temperature se spuste ispod 20 stepeni, a dnevne dostignu oko 25 stepeni, uz višesatno vlaženje listova (šest do osam časova), bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Naročito ako proizvođač nije otkinuo suve listove, trule plodove i pokupio opale plodove ispod stabljika.

Možete koristiti prirodne preparate ili fungicide

Ključ je u tome da, ako povrtar nema vremena da očisti biljku, odradi tretman zaštitnim sredstvima pred kišu i posle kiše, čim se biljke osuše. Takođe i ukoliko noćne temparature budu oko 15-ak stepeni, uz rosu u jutarnjim časovima.

Pomažu i organska sredstva

Ukoliko ne želite da koristite domaće, nekuvano, mleko, sodu bikarbonu, senf i gorušicu u prahu, kalijum permanganat, preslicu ili vodonik peroksid, koji se mogu koristiti u organskoj proizvodnji, u poljoprivrednim apotekama mogu da se pronađu fungicidi protiv plamenjače, ali trebalo bi da se vodi računa o karenci jer, ako su visoke temperature i suvo vreme, bez mnogo navodnjavanja, dolazi do bržeg zrenja plodova na stabljikama.

Da li može bez plamenjače? Može, ali... Mladen Katić podelio je sedam saveta

S druge strane, visoke temperature odgovaraju pojavi moljca paradajza, Tuta absoluta, pa bi trebao da se obrati pažnja na njegovo prisustvo u zasadima.


Tagovi

Plamenjača paradajza Moljac paradajza Vodonik peroksid Propadanje stabljika paradajza Kalijum permanganat Fungicidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.