Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprik
  • 23.07.2022. 10:00

Visoke temperature smanjuju prinos paprike: Kako je zalivati?

Mnogi iskusniji povrtari proveru vlažnosti zemljišta proveravaju vizuelnom metodom, a tamo gde se paprika proizvodi na savremen način i na većim površinama, način utvrđivanja je najčešće tenziometrom.

Foto: Jelena Lukić
  • 4.333
  • 389
  • 0

Stanje paprike u Pomoravskom okrugu se razlikuje u zavisnosti od parcela i proizvođača i nije ujednačeno. Vremenske prilike nisu bile naklonjene povrtarima kao i temperaturna kolebanja tokom dana i noći, ocenjuje savetodavac za povrtarstvo u Poljoprivredno savetodavno stručnoj službi u Jagodini Dragan Mijušković.

"Učestale visoke temperature proteklih dana na teritoriji Srbije imaće uticaj na smanjenje prinosa paprike, gde nema dovoljno vode. Paprika je kultura koja zauzima značajne površine na području Pomoravskog okruga, ali bez navodnjavanja je nemoguća uspešna proizvodnja ovog povrća", kaže Miljušković i dodaje da u odnosu na nadzemni deo, paprika ima slabo razvijen korenov sistem i zahteva intenzivno navodnjavanje.

Provera vlažnosti

Mnogi iskusniji povrtari proveru vlažnosti zemljišta proveravaju vizuelnom metodom

"Uzme se zemlja sa 15 do 20 centimetara dubine i zgnječi čvrsto u ruci. Ako se ne obrazuje grudva, zemljište je veoma suvo i biljke su ugrožene od suše. Ako se obrazuje grudva, ali nije čvrsta, vreme je za zalivanje. Ako se obrazuje čvrsta grudva, zemljište je dovoljno vlažno (70-80% PVK)", navodi stručnjak i dodaje da ako se iz stisnute grudve pojave kapi vode, zemljište je dovoljno vlažno i ponovno zalivanje biće potrebno nakon sedam do 10 dana.

Sprečite opadanje cvetova paprike umerenim zalivanjem i rezidbom

Gde se paprika proizvodi na savremen način i na većim površinama, potreba biljaka za vodom se najčešće utvrđuje tenziometrom. Problemi sa nedostatkom vlage uočljivi su posle rasađivanja u fazi cvetanja i formiranja plodova. 

"Usled nedostatka vode u fazi cvetanja i plodonošenja, dolazi do opadanja cvetova i tek formiranih plodova. Ne treba preterivati i sa prevlaživanjem jer biljke počinju da žute, a takođe može doći i do opadanja cvetova i lišća. Sa porastom i formiranjem plodova, povećavaju se i potrebe za vodom", kaže i on i dodaje da su dnevne potrebe za vodom 3,5 do četiri milimetra, a u fazi najvećih potreba preko šest milimetara.

Dnevne potrebe za vodom su 3,5 do četiri milimetra (foto: D. Jovanović)

Kako dalje kaže savetodavac, u našim agroekološkim uslovima potrebe za vodom kod paprike su 530 do 630 milimetara. Na lakšim zemljištima papriku treba zalivati češće, većim količinama vode, dok na težim zemljištima zalivanje treba obavljati ređe. 

"Suočeni smo sa velikim problemima kao što je zalivanje hladnom vodom, a kod paprike je vrlo važna i temperature vode za navodnjavanje. Prinosi se znatno uvećavaju navodnjavanjem vodom temperature 20 do 22 stepena celzijusa", kaže Mijušković.

Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Broj zalivanja tokom vegetacije zavisi od količine, rasporeda padavina i kapaciteta zemljišta za lako pristupačnu vodu, kao i faze razvoja biljke. 

"Za dobru snabdevenost zemljišta vodom, navodnjavanja bi trebalo izvoditi u zavisnosti od temperature, padavina, faze razvoja biljaka i primenjivati svakih sedam do 10 dana tokom vegetacije sa zalivnom normom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom", objašnjava Mijušković.

Naši povrtari papriku navodnjavaju najčešće sistemom "kap po kap" sa prihranom (vodootopiva đubriva sa naglaskom da je u periodu plodonošenja primena kalijumovih đubriva jako bitna - kalijum održava turgor vode u biljci), veštačkom kišom, brazdama i potapanjem (tradicionalni način).


Tagovi

Zalivanje paprike Dragan Mijušković Intenzivno navodnjavanje Tenziometar Količina vode Kap po kap Veštačka kiša Potapanje


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.