Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva graška
  • 27.09.2020. 07:30

Za ranu berbu: Grašak dobro podnosi zimu uz dobru drenažu i malčiranje

Najčešće se seje tek u drugoj polovini oktobra ili na početku novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 294
  • 7
  • 0

Iako većina sa uzgojem graška kreće u proleće, moguća je i njegova jesenja setva. On se najčešće seje tek u drugoj polovini oktobra ili početkom novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C, u suprotnom ga treba zaštititi.

Pre same setve treba napraviti dobar plan poštujući dobrokomšijske odnose u bašti, ali i plodored.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Grašak ne treba sejati na isto mesto najmanje četiri godine, a najbolje predkulture su mu paradajz, paprika, krompir, žitarice, ali i kukuruz.

Ne zahteva prihranu zbog osetljivosti na mraz

Zemljište treba biti propusno, rastresito i zrnasto da se koren može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj nodularnih bakterija. Zahvaljujući njima, ova biljka može da veže azot iz vazduha u obliku koji joj je pristupačan, s tim da prilično velike količine tog elementa ostavlja u zemlji i za naredni usev.

Zbog toga su mali zahtevi graška za mineralnim đubrivima, a stajsko se u njegovom uzgoju retko i koristi. Preteranim prihranjivanjem u jesen, povećava se njegova osetljivost na mraz, piše garden.

Za održavanje simbiotskih bakterija važno je održavati zemljište u rasponu pH od 6,5 do 7,2.

Napravite zaštitu od malča ili agrotekstila

Što se tiče pripreme tla kod jesenjeg uzgoja, važna je pravilna drenaža. Takođe, zemljište je potrebno dobro rastresti i prekopati na dubinu od oko 30 cm, jer je koren vretenast i prodire duboko.

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Setva se obavlja u redove razmaka oko 15 do 20 cm i razmaka u redu pet do šest centimetra na dubini od tri do četiri centimetra.

Preko zime zemljište oko biljke treba malčirati kako bi je zaštitili od niskih temperatura. Takođe, za zaštitu može poslužiti i agrotekstil koji je dostupan u poljoprivrednim apotekama i baštenskim centrima.

Nema velike zahteve za vodom

U pogledu vlage, ova kultura nema prevelike zahteve. Kako piše profesor Nada Parađiković u svojoj knjizi "Povrtarstvo", zemlju treba održavati na 65 do 75 odsto poljskog vodnog kapaciteta. Stoga pratite jesenju kišu i vlažnost tla kako biste utvrdili treba li dodatno zalivanje.

Za dobar rast, grašku je potrebna potpora jer mu stabljika nije stabilna i nakon što naraste do određene visine, sklon je poleganju. Ako se seje uz mrežu, onda se seje u redove. Ako se za potporu koriste grane, onda ga je bolje sejati u grupe. Kada malo poraste, potrebno ga je zagrnuti jer to biljku čini stabilnijom.

Sami seju svoj grašak i od njega prave votku - klimatski pozitivnu

Zbog hladnijih dana i rast korova se usporava, ali ako koji iznikne, treba ga počupati.

Jesenji grašak daje manje prinose nego prolećni, ali pre će sazreti za branje.  


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Setva graška Jesenja setva Povrtarstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić