Kada su u pitanju bolesti povrća koje uzgajamo bolje je sprečiti njihovu pojavu. Infekcije su rezultat delovanja raznih faktora koji izazivaju stres biljaka i smanjuju otpornost, odnosno imunitet. Niske temperature, njena kolebanja, nedostatak ili višak vode, napad štetočina samo su neki od faktora koji doprinose njihovoj pojavi, a na koje nemamo direktan uticaj.
Preventivno možemo da delujemo izborom odgovarajuće vrste, sorte ili hibrida povrća, izborom lokacije, primenom agrotehničkih mera.
Evo sedam saveta kako smanjiti mogućnost da se bolest uopšte pojavi.
- Prvi korak je poštovati plodored i ne saditi vrste iz iste porodice na istu gredicu ili parcelu. Rotirajte uslove svake godine. Uzastopnim uzgajanjem jedne povrtarske vrste ili članova iste porodice na istoj površini dolazi do nagomilavanja prouzrokovača biljnih bolesti, štetočina, jednostranog iskorišćavanja hranljivih jedinjenja ili minerala.
- Za setvu birajte otporne vrste, sorte ili hibride. Koristiti seme najboljeg kvaliteta i klijavosti. Ako nije dezinfikovano, uradite to sami.
- Uklanjajte prošlogodišnje biljne ostake, kao i delove biljke koje tokom vegetacije otkinete (zaperke, listove, grane, oštećene plodove). Svi ostaci mogu poslužiti kao izvor bolesti i privući štetočine. Održavajte higijenu bašte, parcele, plastenika, oruđa i alata. Kada sakupljate seme povrća i drugih vrsta iz svoje bašte, birajte da su to zdrave biljke.
- Neophodna je optimalna gustina sadnje ili setve. Pregust usev je podložan napadu štetočina, zaostaje u rastu i razvoju, često postaje meta raznih infekcija.
- Setvu i sadnju obavite pravovremeno, jer setva i sadnja koja je suviše rana, dok je zemljište hladno, dovodi biljke i seme u fazu stresa i često propadaju, imaju slabiji imunitet.
- Obratite pažnju na pH reakciju zemljišta, potrebu biljaka za vodom i hranivima. Ni u čemu ne treba preterivati. Suvišne količine hraniva će negativno da deluju.
- Redovno uništavajte korove, okopavajte ili malčirajte useve i obavljajte preglede. Uklanjajte biljke ili njihove delove na kojima primetite simptome. Kod paradajza se otkidaju donji listovi koji su u kontaktu sa zemljom, jer oni prvi oboljevaju od plamenjače.