Pretraživanje tekstova
Poput krastavca i ovi plodovi mogu imati gorčinu. Šta uzrokuje ovu pojavu i kako je možemo sprečiti?
Sigurno ste se susretali s gorkim plodovima krastavca, ali, i tikvice mogu biti gorke. Ova pojava manifestuje se neprijatnim ukusom koji nastaje zbog nakupljanja kukurbitacina, materije koja ima ulogu zaštite. Poznato je da u malim količinama deluje antireumatski, antiupalno i antialergijski.
Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta setva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svetlosti.
Pazite na izbor biljaka koje su pored. Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće takmičiti za prostor, hraniva, svetlost i vodu, koje će ih štiti od štetočina, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i ukus plodova. Izbegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno deluje na tikvice. Na ukus i kvalitet plodova najgori uticaj ima krompir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki.
Obratite pažnju na zalivanje, zalivnu normu i temperaturu vode. Hladna voda je čest uzrok. Ne treba preterivati sa prihranjivanjem. Zaštitite usev od napada štetočina i pojave bolesti.
Prvi korak je da biljke ne sadite pregusto. Za setvu koja se može obavljati celo leto, birajte osunčane lokacije. Senovita mesta izbegavajte.
Setva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugreje, a onda sejte celo leto
Možete sprečiti nagomilavanje gorke materije tako da ne pravite velike pauze u zalivanju, jer se počinju nakupljati kada biljke pretrpe sušu i zatim ih dobro zalite ili padne jaka kiša. Izbegavajte sadnju loših suseda i koristite dobre, a to su prvenstveno kukuruz i pasulj.
Obratite pažnju kakva đubriva koristite za prihranu. Najbolje da su bogata fosforom i kalijumom. Ne preterujte sa đubrivima koja su bogata kalijumom i kalcijumom.
Kolebanje i nagle promene temperature je još jedan razlog. Obavite zaštitu od prouzrokovača oboljenja i štetočina, jer biljka brani sočne plodove tako što postaje gorka.
U slučaju da imate gorke plodove narežite ih na komade i potopite u slanu vodu na jedan sat.
Tagovi
Tikvice Gorki plodovi tikvice Uzgajanje tikvica Kukurbitacin Gorke materije Gorka tikvica Zašto Setva tikvica
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..