Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Klijavost semena
 • 04.02.2024. 12:00

Zbog čega je bitno proveravanje klijavosti semena?

Proveravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

Foto: Depositphotos/robertsrob
 • 91
 • 13
 • 0

Proveravanje klijavosti semena je preventivna mera koja nam pomaže da postignemo bolje rezultate u gajenju biljaka, u tom smislu što smanjuje gubitke i obezbeđuje efikasniju upotrebu odgovarajućih resursa. Proveravanje klijavosti semena pre setve je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Vranje Zoran Lazarov, značajno iz nekoliko razloga:

Efikasnost resursa - testiranje klijavosti nam omogućava da indetifikujemo seme koje neće klijati. To sprečava nepotrebno trošenje vremena, truda i resursa na setvu semena koje neće ili će u malom procentu proklijati.

Dve metode kako proveriti da li je seme ispravno

"Kada znamo koliko semena možemo očekivati da proklija, možemo bolje planirati i prilagoditi količinu semena koju treba posaditi. Ovo je posebno važno kod gajenja useva na većim površinama. Testiranje klijavosti takođe pomaže u proceni kvaliteta sadnog materijala", kaže Lazarov i dodaje da ako se primeti da je klijavost niska tj. mala, to može biti znak da je seme starije ili loše skladišteno, pa može uticati na ukupnu produktivnost biljaka.

Smanjiti ekonomske gubitke

Još jedan razlog proveravanja klijavosti semena je, kako kaže ovaj savetodavac, ekonomska efikasnost jer klijavost semena direktno utiče na uspeh useva. Proveravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

"Poznavanje klijavosti pomaže nam u određivanju najpovoljnijeg trenutka za setvu, jer ako znamo koliko dugo će trebati da seme proklija, možemo planirati setvu u optimalnom trenutku za našu klimu i uslove", kaže savetodavac.

Postupak testiranja klijavosti

Sam postupak testiranja klijavosti semena može se, kako Lazarov kaže, uraditi na sledeći način:

 • Priprema - uzima se uzorak semena, iz partije semena koje se planira za sadnju. Neke vrste semena često pokazuju bolje rezultate kada su sveže (npr. seme paradajza).
 • Vlaženje - navlaži se papirni ubrus ili pamučna krpa, koji se stavlja na ravnu površinu (npr. tanjir). Ubrus ili krpa ne sme biti previše vlažan, ali dovoljno da održava potrebnu vlagu.
 • Raspored semena - seme se postavlja na vlažnu i ravnu površinu u tankom sloju, ali sa dovoljno prostora  između njih.
 • Pokrivanje - nakon postavljanja semena potrebno je takođe pokriti seme vlažnim ubrusom ili krpom. To doprinosi zadržavanju vlage i simulira uslove klijanja iz prirode.
 • Održavanje vlažnosti - potrebno je redovno proveravati i održavati potrebnu vlažnost, kako bi seme imalo optimalne uslove za klijanje što se vlage tiče.
 • Posmatranje klijvosti - takođe treba redovno, tokom postupka pratiti seme kako bi se utvrdio pravi momenat klijanja semena, i na osnovu toga doneo pravi zaključak o momentu i procentu klijavosti semena.

Podsetimo, dezinfekcija semena je takođe bitna, jer se njenim postupkom uklanjaju prouzrokovači bolesti kao što su bakterije i gljivice.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proveravanje klijavosti Zoran Lazarov Klijavost semena Seme paradajza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva