Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 08.03.2022. 17:00

Brazil planira da nadomesti ukrajinsko i rusko meso u Evropi

Brazilska industrija mesa se nada osvajanju novih tržišta. Tvrde kako se Evropa suočava sa velikim izazovima.

Foto: Bigstock/hrabar
  • 182
  • 29
  • 0

Dok u Ukrajini besni rat, brazilske kompanije za proizvodnju mesa razmišljaju kako da ublaži poremećaj na tržištu koji je uzrokovan rastom cena žitarica, ali i povećati svoj udeo u svetskoj trgovini, navodi Reuters

Evropu čeka nestašica mesa? 

U zavisnosti od razvoja situacije, sukob može dovesti do brazilskog preuzimanja globalnog tržišta. Jedan od mogućih ishoda je da Evropa ukine zabranu za nekoliko tamošnjih proizvođača mesa, a koja je uvedena 2018. nakon skandala u prehrambenom sektoru. 

Osim toga, krajem prošle godine šest je maloprodajnih grupa donelo odluku o prestanku prodaje njihove govedine. Razlog su nova otkrića koja povezuju uzgoj stoke sa krčenjem amazonskih šuma. 

Obustava prodaje brazilske govedine u evropskim trgovačkim lancima?

"Industrija je spremna da pokrije nedostatke i podrži sigurnost hrane za nacije koje bi mogle biti u manjku zbog moguće obustave ili smanjenja izvoza piletine i svinjetine iz Rusije i Ukrajine", izjavio je Rikardo Santin, predsednik udruženja ABPA koje predstavlja kompanije uključujući JBS i BRF. Dodao je da će se Evropa suočiti sa velikim izazovima ako ukrajinski izvoznici prestanu da isporučuju meso usred teškoća izazvanih ratom.

Povratak brazilske piletine? 

Iz ovog udruženja je navedeno da su se Rusija i Ukrajina takmičile sa Brazilcima na važnim tržištima Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Takođe, ističu da je na našem kontinentu trenutno suspendirana prodaja mesa iz 20 njihovih fabrika.

"Ukrajinski izvoz živine iznosio je oko 430.000 tona godišnje, što predstavlja oko 10 odsto onoga što je Brazil trgovao 2021.", rekao je Alsides Tores, direktor Skot Konsultoria.

"Ako Evropi zaista treba brazilsko meso, jasno je da će isključenje klanica biti brzo revidirano", zaključio je.


Tagovi

Brazil Tržište Svinjetina Meso živine Tržište hrane Alcides Torres Brazilsko meso


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine bez dzema od šljive, nažalost 😏 Kasni prolećni mraz je uticao na smanjenje prinosa šljive u knjaževačkim selima, dok na nekim mestima plodova uopšte i nema.