Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 18.07.2020. 07:30

Cene prehrambenih proizvoda mogle bi da dožive tržišni šok

OECD i FAO utvrdili su da će tokom sledećih 10 godina rast ponude nadmašiti rast potražnje, uzrokujući da realne cene većine robe ostanu na istom ili čak ispod svog nivoa.

Cene prehrambenih proizvoda mogle bi da dožive tržišni šok
Foto: Depositphotos/RodicaCiorba
  • 182
  • 9
  • 0

Prekomerna snabdevenost i pad potrošnje, kao i globalna recesija koja preti većini zemalja sveta proizvešće tržišni šok sa značajnim padom cena hrane, zaključak je zajedničkog izveštaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO). 

Takođe, utvrđeno je i da će tokom sledećih 10 godina rast ponude nadmašiti rast potražnje, uzrokujući da realne cene većine robe ostanu na istom ili čak ispod svog nivoa.

Prvi put ove godine: U junu zabeležen rast cene hrane

"Borba protiv globalne pandemije Covid-19 uzrokuje neviđene nesigurnosti u lancima snabdevanja hranom, sa potencijalnim uskim grlima na tržištu rada, industriji, poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, saobraćaju i logistici, kao i promenama potražnje za hranom i uslugama ishrane", ističe glavni sekretar OECD-a Angel Guría.

Trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane

Rastuća svetska populacija i dalje je glavni pokretač rasta potražnje, iako se njeni trendovi razlikuju u pojedinim zemljama. Procenjuje se da će prosečna dostupnost hrane po glavi stanovnika do 2029. dosegnuti oko 3.000 kcal i 85 grama proteina dnevno. 

"Očekuje se da će potrošači u zemljama sa srednjim dohotkom da upotrebe dodatni prihod kako bi svoju ishranu s osnovnih proizvoda prebacili na onu sa većom vrednosti, odnosno zdravijom i više ekološki proizvedenom. S druge strane, u zemljama s visokim dohotkom povećaće se zabrinutost za životnu sredinu i sve više njih će umesto životinjskih proteina izabrati alternative", tvrde iz OECD-a.

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da završi na otpadu?

U izveštaju navode i kako će otvorena i transparentna međunarodna tržišta postati sve važnija za sigurnost hrane, posebno u zemljama koje jako puno uvoze. "Iskustvo je pokazalo da trgovinska ograničenja nisu recept za sigurnost hrane. Potrebna nam je bolja politika, više inovacija, povećane investicije i veća integracija kako bi izgradili dinamičnu, produktivnu i otpornu poljoprivredu i prehrambeni sektor“, napomenuo je direktor FAO, KU Dongju.

85% više useva i 14% više stoke

Očekuje se i kako će svetska proizvodnja žitarica da naraste za oko 85% u sledećih deset godina, a kao glavni razlog navode veća ulaganja u tehnologiju proizvodnje i bolje prakse uzgoja. 

Takođe, izveštaj procenjuje i da će se do 2024. godine proizvodnja domaćih životinja povećati za 14% zbog poboljšanja u ishrani i ekstenzivnom načinu uzgoja. U dodatnom izveštaju naglašavaju i trajnu potrebu za ulaganjem u izgradnju infrastrukture.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

Pod pretpostavkom nastavka trenutnih politika i tehnologija, predviđa se da će emisija gasova staklene bašte u poljoprivredi da raste za 0,5% godišnje, što ukazuje na smanjenje intenziteta ugljenika u poljoprivredi. Stoka će činiti 80% ovog globalnog povećanja. 

"Pored COVID-19, trenutni izazovi uključuju invaziju skakavca u istočnoj Africi i Aziji, kontinuirano širenje afričke svinjske kuge, učestalije ekstremne klimatske događaje i trgovinske napetosti među glavnim silama. Prehrambeni sistem takođe je potrebno prilagoditi preferencijama potrošača i iskoristiti digitalne inovacije u poljoprivredno-prehrambenim lancima“, zaključuje Guría. 


Tagovi

Hrana Trgovina Izvoz Cena FAO OECD Ponuda Potražnja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.