Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sandevanje hranom
  • 16.04.2020. 07:30

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da završi na otpadu?

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim delom zbog zatvaranja restorana, hotela i kafića. U Severnoj Irskoj to je dovelo do urušavanja globalnog tržišta mesa i mlečnih proizvoda.

Foto: JumpStory
  • 122
  • 12
  • 0

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da propadne, stoji u saopštenju iz Stortmonta - sedišta Skupštine Severne Irske, u kojoj upozoravaju kako lanac snabdevanja hranom i dalje funkcioniše, ali ako se trenutna situacija pogorša, naći će se u velikoj krizi, piše bbc.

"Trenutno je uloženo više od 100 miliona funti (oko 13.5 milijardi dinara) u poboljšanje i sigurnost snabdevanja hranom. Prema našim istraživanjima, ako upadnemo u krizu ona bi mogla da traje i više od tri meseca što je jako dug period za ovaj sektor. Najugroženiji sektori verovatno će biti mlekarstvo, živinarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, povrtarstvo i industrija jaja", zabrinuto poručuju. 

Smanjen izvoz svežeg mleka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Zbog straha od trenutne situacije, zatražena je finansijska pomoć za sektore koji su najviše pogođeni. Ministarstvo finansija obećalo je 16 miliona funti, a kako se radi o velikoj količini novaca, moraće da zatraže pomoć Londona i Brisela.

Deo novca bi usmerili farmerima koji svoje proizvode nisu uspeli da prodaju, a drugi bi potrošili na skladištenje voća i povrća, kao i odlaganje otpada. 

Mesna i mlečna industrija pod najvećom pretnjom

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim delom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Severnoj Irskoj je to dovelo do globalnog urušavanja tržišta mesa i mlečnih proizvoda. Trenutno vode bitku i s nedostatkom radnika u poljoprivredi kao i osoblja koje je vodilo računa o bezbednost hrane.

Prodaja argentinske govedine u EU pala na nulu?

Ministarstvo poljoprivrede, životne sredine i ruralnih poslova (DAERA) obavestilo je kako rade na nacrtima za niz mogućih scenarija. 

"Ako dođe do toga da lanac u preradi hrane prekine sa svojim radom, što će rezultirati i stagniranjem proizvodnje na farmama, tada Ministarstvo mora biti spremno da preduzme odgovarajuće mere kako bi se ublažile posledice i na kraju poboljšalo celo stanje", rekao je ispred iz DAERA i dodao kako ne očekuje da će se tako nešto i dogoditi jer jako dobro sarađuju sa sektorom kako bi proizvodnja hrane bila na što višem nivou.


Tagovi

Severna Irska Poljoprivredna industrija Otpad Mlečni proizvodi Mesni proizvodi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.