• Biljno meso
  • 01.09.2019. 19:30

Da li će biljni burgeri uskoro zameniti one od mesa?

Nova generacija burgera proizvedenih od "biljnog mesa" mogla bi u potpunosti promeniti mesnu industriju i današnji način ishrane. Naime, predviđa se da će ljudi u bliskoj budućnosti većinu, ako ne i sve proteine, dobijati od biljaka, a ne životinja.

Foto: Facebook/Beyond Meat
  • 68
  • 22
  • 0

Prosečan Amerikanac pojede 27 kilograma govedine godišnje, što je nekoliko stotina burgera. Hoće li Amerikanci uskoro promeniti svoje navike i nazire li se kraj vladavine burgera? Vreme će pokazati, ali sve je veća upotreba "biljnog mesa" u pripremi ove hrane, tipične za američku ishranu.  

Nova generacija burgera proizvedenih od "biljnog mesa" mogla bi u potpunosti promeniti mesnu industriju i današnji način ishrane. Naime, predviđa se da će ljudi u skoroj budućnosti većinu, ako ne i sve proteine, dobijati od biljaka, a ne životinja, analizira CNN.

Šta su biljni burgeri 

"Naš zadatak je jednostavan - u potpunosti zameniti životinje kao izvor industrijski dobijene hrane do 2035.", izjavio je dr. Pet Braun (Pat Brown), lekar i nekadašnji biohemičar koji je 2011. osnovao kompaniju "Impossible Foods" koja se, uz kompaniju "Beyond Meat" smatra predvodnikom revolucije kada je u pitanju svakodnevna ishrana ljudi. 

Glavni proizvodi ove dve kompanije, Impossible Burger i Beyond Burger, prave se od soje i belančevina dobijenih iz graška i smatraju se daleko manje štetnima za okolinu i bolje su kada je u pitanju održivost od mesnih burgera. U izradi se koriste sok od cvekle i aditivima kako bi "oponašali" krv kao neizostavni deo mesne proizvodnje.

Impossible Foods poručuje da njegovi proizvodi mogu da se konzumiraju na više od 10.000 lokacija, uključujući Burger King restorane u SAD-u te na više lokacija u Aziji. 

Dr. Braun u potpunosti je posvećen svom cilju - eliminaciji životinjskog mesa iz ljudske ishrane, a njegova se vizija uopšte ne čini nerealnom. Nedavni izveštaj konsultantskog preduzeća A.T. Kearney predviđa da će do 2040. većina mesa dolaziti iz biljnih izvora ili biti proizvedena alternativnim putem u laboratorijima

Laboratorijski uzgojeno meso ima sve veće tržište

"Ljudi nisu fiksirani idejom da meso mora doći od životinja. Fiksirani su idejom da imaju meso", rekao je dr. Braun. 

Osećaj ukusa je isti kao i kod mesnog burgera

Drugu veliku prekretnicu označio je izlazak kompanije "Beyond Meat" na javno tržište u maju ove godine u Nju Jorku (New Yorku), pri čemu se vrednost tržišne razmene njihovih proizvoda s početnih 25 dolara povećala na 160 dolara. Kompanija je prethodno više od jedne decenije bila posvećena naučnom istraživanju s ciljem dobijanja proizvoda biljnog porekla koji će imati proteine, hranjive sastojke i ukus mesa dobijenog od životinja. 

"Kada kažem meso, mislim na aminokiseline, lipide, minerale u tragovima, određene vitamine i prvenstveno vodu. Sve navedeno može se dobiti bez životinja", rekao je izvršni direktor "Beyond Meata" Itan Braun (Ethan Brown). 

"Koristimo se termodinamikom i pritiskom kako bi proizveli hranu koja bi u ustima ljudi ostavila isti osećaj ukusa kao i meso dobijeno iz mišića životinja. Tada se postavlja pitanje, mora li se meso dobiti od krave ili svinje umesto od biljaka", dodao je i istaknuo da veruje kako će ljudi s vremenom prihvatiti da meso može biti i neživotinjskog porekla. 

Problem s govedinom

Veliki problem u proizvodnji goveđeg mesa, posebno ako je industrijskog tipa, predstavlja zagađenje okoline koje ono donosi sa sobom. 

Naime, prema podacima UN-a, proizvodnja govedine sama je odgovorna za više od 41 % emisija štetnih gasova nastalih prilikom uzgoja životinja, koji pak čine 14,5 % svih emisija na planeti. 

Mark Bitman: Način na koji se hranimo ugrožava planetu

"Moramo rešiti ovaj problem s belančevinama ako želimo imati održivu planetu i zdravo stanovništvo", rekao je Braun. 

Stvaranje mesa baziranog na bilju

Jan Dutkievic (Jan Dutkiewicz) sa Džon Hopkins univerziteta (John Hopkins), autor knjige "Kapitalisticke svinje: stvaranje korporativne mesnate životinje" koja žestoko kritikuje američku mesnu industriju, veruje da je pojava mesa baziranog na bilju došla u pravo vreme. 

"U toku je velika promena javnog mišljenja koja uzima u obzir sve, od etičnosti mesne prehrane do štete za okolinu i klimatskih promena", rekao je dodajući kako to što će velik broj ljudi možda probati biljne burgere neće nužno od njih napraviti vegetarijance ili vegane. 

Hoće li uzgajivači stoke biti ugroženi?

Farmer Vil Haris (Will Harris), koji je na čelu organske farme s 3.000 goveda u Blaftonu u Džordžiji (Blufftonu u Georgiji), ne smatra da je njegov posao ugrožen porastom popularnosti biljnog mesa. Misli da nije reč o dve mogućnosti izbora i da će ljudi jesti meso dobijeno ili od biljaka ili od životinja, u zavinsoti od vlastitih preferencija. 

Zbog klimatskih promena izbacili goveđe hamburgere s menija!

Harisova porodica bavi se uzgojem stoke već 150 godina, pri čemu on ističe veliku razliku izmedu načina na koji on vodi svoju farmu i industrijskog uzgoja životinja radi dobijanja mesa, a koji uvelike šteti okolini. 

"Nastojimo oponašati prirodu i zakoljemo 35 goveda svakog dana. Industrijska postrojenja zakolju ih na 400 u jednom satu", izjavio je dodajući da smatra kako bi se više pažnje trebalo posvećivati štetnosti za okolinu i nehumanim uslovima u kojima se drže životinje, nego li proizvodnji mesa od biljaka, nešto čega se osobno pridržava. 

"Ja sam jedan od dobrih starih momaka koji se s industrijske proizvodnje prebacio na regenerativne, humane načine dobijnja mesa. I dalje smatram da je jedino pravo meso životinjskog porekla, ali kako je oponašanje najiskreniji oblik laskanja, proizvodači biljnih burgera ih mogu nazivati mesom ako to žele", dodao je. 

Da reč nije samo o semantici, potvrđuje zakon savezne države Misuri (Missouri) koji jasno definiše što se može, a što ne može nazivati mesom. 

Itan na to odgovara: "Još uvek ne proizvodimo savršeno biljno meso. Imamo još puno posla i dug je put pred nama, ali isto tako imamo mnogo odličnih naučnika predanih radu". 


Tagovi

Biljno meso Biljni burgeri Pat Brown Održivost Mesna industrija Zagađenje okoline


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi