Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuto voće
  • 15.08.2020. 07:30

Da li je smrznuto voće zdravo?

Sveže voće je osnov zdrave ishrane, ali šta je sa brzo smrznutim proizvodima dostupnim u prodavnicama?

Foto: Jumpstory
  • 274
  • 144
  • 0

Bobičasto voće sadrži mnogo vitamina B i C, a samim tim je vrlo zdravo. Ipak, njegov nedostatak je što može da se čuva u frižideru samo oko tri dana. To je razlog zašto se mnogi potrošači odlučuju za brzo zamrznute verzije, bilo da kupe sveže pa ga zamrzavaju ili već gotove proizvode. 

Međutim, malo ljudi zna da nepravilno obrađeno voće koje se potom zamrzava može da predstavlja rizik od virusa i infekcija, piše ruhr24.

Smrznuto voće treba prokuvati

Nekoliko studija je pokazalo da patogeni, uključujući i viruse, mogu da prežive na bobicama smrzavanjem i da se tako prenesu na prerađene proizvode poput sirupa, sladoleda i slično. To može prouzrokovati gastrointestinalne bolesti. Osim njih, na bobicama mogu da se nađu i ostaci pesticida.

Dakle, smrznute bobice ne bi trebalo odmah koristiti. 

Čak ni njihovo odmrzavanje nije dovoljno za ubijanje bakterija i virusa. Budući da većina virusa može da preživi temperaturu od 20 do 60°C, dobro je da prokuvate bobičasto voće nekoliko minuta pre nego što ga pojedete.

Konzerviranje voća na visokim i niskim temperaturama

Međutim, kako ne bi dali šansu drugim klicama i virusima, stručnjaci preporučuju zagrevanje na više od 90°C. Ta metoda se naročito preporučuje ranjivim potrošačkim grupama poput male dece, starijih osoba i trudnica.

Kako izveštava nemačka Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane, hiljade dece i adolescenata u Nemačkoj se razbolelo 2012. godine jer su u školi jeli smrznute jagode iz Kine koje su kontaminirane norovirusima.

Činjenica da ti virusi mogu da dođu i na bobicama, verovatno su posledica zagađene vode tokom navodnjavanja i loše higijene tokom žetve. Nepravilna oplodnja takođe može da bude uzrok.

Radnici u karantinu, korona otkrivena na pakovanju smrznutih morskih plodova u Kini

Stoga ni ne čudi da je u Kini potvrđen virus korona na pakovanju uvezene smrznute morske hrane koja je stigla iz luke grada Dalian, a da i Novozelanđani sumnjaju da im je virus pristigao na uvezenim pakovanjima zaleđene hrane. Podsećamo, tamo je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvoro zaraženih u Oklandu. 


Tagovi

Smrznuto voće Sveže voće Zdravlje Virusi Bakterije Hrana


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D