Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 23.01.2025. 12:00

Da li je voće neprijatelj mršavljenja?

Postoji mišljenje da voće može da uspori proces mršavljenja jer sadrži prirodne šećere. Ipak, vredan je izvor hranljivih materija, pa se postavlja pitanje može li se pravilno uklopiti tokom redukcije kilograma?

Da li je voće neprijatelj mršavljenja?
Foto: shutterstock/SviatlanaLaza
  • 67
  • 25
  • 0

"Voće je neprijatelj mršavljenja" rečenica je koja se često čuje među zagovornicima strogih redukcijskih dijeta.

Ipak, s druge strane, ono je izvor mnogih vitamina i mineralnih materija. Da li je zaista tako problematično da ga treba izbaciti iz ishrane kada je u pitanju proces mršavljenja?

Branimir Dolibašić, dipl. ing. nutr. kaže za portal foodfacst.news da tako nešto nije opravdano. "Moguće probleme koje može doneti daleko prevladavaju koristi s nutritivne strane, pa je to pitanje u vezi sa kojim nema previše sumnje", ističe.

Može se uklopiti u proces mršavljenja

Nažalost, dodaje, često se pristup osoba koje se bave savetovanjem u vezi sa ishranom, a nisu nutricionistički obrazovani,  zasniva na radikalnim zabranama i eliminaciji korisnih namirnica.

"Zato je za važne odluke poput mesta voća u ishrani dobro obratiti se za savet nutricionistima s akademskim stepenom obrazovanja", savetuje Dolibašić dodajući da kod mršavljenja imamo iste nutritivne potrebe te one moraju biti zadovoljene kako ne bi došlo do deficita nutrijenata i narušavanja otpornosti i kvaliteta zdravlja.

Ne sadrži samo šećer, ono je značajan izvor vitamina, minerala, enzima i organskih kiselina koje mu daju osvežavajući učinak i ugodan ukus.

Kod mršavljenja imamo iste nutritivne potrebe, ističe nutricionista Dolibašić (foto: B. Dolibašić)

Ovaj nutricionista navodi da čak i ako gledamo nivo šećera, ona prosečno bude u rasponu 5 do 20 grama po serviranju odnosno komadu voća (porciji) što je količina koja se može uklopiti u zdravu ishranu bez preteranog napora, uz imalo planiranja, i pritom nije ključna smetnja redukciji telesne težine.

Mršavljenje, objašnjava, treba shvatiti kao dugoročni proces, pa jedan grozd ili banana, čak ni oboje, neće značajno uticati na dugoročni ishod. "Međutim, ako ih uzimamo previše i prečesto, to može biti nemala prepreka naporima za smanjivanje masnog tkiva", pojašnjava.

Prednost dati domaćem i sezonskom

Kako kaže, voće sadrži šećer koji će uzrokovati insulinski odgovor, a stalno lučenje i skokovi insulina nisu baš metabolički poželjni kada želimo postići redukciju mase nego upravo suprotno, želimo bolju kontrolu nad lučenjem insulina i izbegavanje njegovih čestih skokova.

Voće, otkriva, s visokim procentom vlakana je tu u nešto povoljnijem položaju, ali na kraju dana ključno je pitanje količine i koliko često mogu banana i grožđe biti na jelovniku, a da ne remete ostvarenje cilja redukcije. "Tu nema jedinstvenog pravila, zavisi od individualne osetljivosti insulina i drugih metaboličkih okolnosti", otkriva zagrebački nutricionista.

Evo prosečne količine šećera po porciji pojedinog voća:

Voće

Prosečna veličina porcije

Šećer, ukupni (g)

Jabuka

1 srednja (180 g)

19

Mandarina

1 srednja (90 g)

9,2

Narandža

1 srednja (130 g)

12,2

Banana

1 srednja (120 g)

14,4

Kruška

1 srednja (180 g)

17,4

Šipak

½ šolje semenki (90 g)

11,9

Kivi

1 srednji (70 g)

6,1

Grejpfrut

½ srednjeg (125 g)

8,6

Kako saznajemo, uvek se preporučuje da se da prednost domaćem, lokalno proizvedenom voću i najbolje kada je u sezoni, a ono što je posebno važno istaći je potreba umerenosti kod suvog voća koje sadrži značajno veću količinu šećera u odnosu na istu količinu svežeg, pa je kod redukcijske ishrane dobro biti još umereniji kod negovog unosa.

"Zaključno, ako gledamo preporuku o preporučenom unosu pet obroka voća i povrća dnevno, zimi, kao i na redukcijskoj ishrani, dobro je dati prednost povrću", poručuje nutricionista Dolibašić.

Važne su količine i dnevni kalorijski unos

Magisar nutricionizma Eleonora Jažić skreće pažnju na to da ne postoji specifično zdravstveno stanje koje bi zahtevalo izbegavanje voća. "Njegovo potpuno isključivanje iz ishrane tokom procesa mršavljenja smatram neopravdanim", slaže se Jažić s nutricionistom Dolibašićem.

Umesto izbegavanja, dodaje, zbog njegovog sadržaja šećera, fokus bi trebao biti na kontroli količine konzumiranog voća te ukupnog kalorijskog unosa. Osim toga, voće ima nisku energetsku gustinu što znači da nudi relativno malo kalorija u odnosu na volumen, a istovremeno pomaže u regulaciji apetita i dugotrajnijem osećaju sitosti.

Kako navodi, nijedno specifično voće, pa ni ono s većim sadržajem šećera poput banana ili grožđa, neće značajno usporiti proces mršavljenja ako se konzumira u preporučenim količinama i unutar dnevnog kalorijskog unosa.

Voće pomaže u regulaciji apetita i dugotrajnijem osećaju sitosti, kaže Jažić (foto: E. Jažić)

Isto važi za sve namirnice, pa ključ mršavljenja nije u izbegavanju određenih grupa namirnica, već u stvaranju kalorijskog deficita kroz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

Prema njenim rečima, banane, grožđe i slične vrste voća mogu biti odličan izvor energije i nutrijenata, pogotovo ako se kombinuju s namirnicama bogatim proteinima i/ili zdravim mastima poput jogurta ili orašastih plodova. "Takve kombinacije pružaju sit, nutritivan i praktičan obrok koji može podržati proces mršavljenja", objašnjava ona.

Sve vrste voća mogu biti deo redukcijske ishrane

Uopštena preporuka, podseća, za zdrave osobe je konzumacija dve porcije voća dnevno. Porcija se, na primer, odnosi na jednu jabuku, jednu narandžu, dva kivija, 100 g borovnica, tri šljive, 3/4 šolje voćnog soka ili 1/4 šolje sušenog voća.

Napominje da je ono poput bobičastog voća, agruma i lubenica, zbog vrlo niske energetske gustine posebno korisno u redukcijskim dijetama jer omogućava unos većeg volumena hrane uz mali unos kalorija.

"Međutim, sve vrste mogu biti deo redukcijske ishrane ako se konzumiraju u odgovarajućim količinama", zaključuje osječka nutricionistkinja dodajući da prednost treba dati svežem i smrznutom voću u odnosu na ceđeni voćni sok ili sušeno voće.

Čudotvorni nar: Snižava nivo holesterola i šećera u krvi, a leči i bolesti želuca?

Dakle, tvrdnje da se voće ne bi trebalo ili smelo konzumirati tokom procesa mršavljenja odnosno redukcijske ishrane nisu tačne. Važna je količina koju unosimo i rasporediti konzumaciju tokom dnevnog kalorijskog unosa ukoliko želimo da izgubimo kilograme, a nikako nije dobro izbaciti ovu vrednu grupu namirnica iz svoje ishrane.


Tagovi

Voće Banana Grožđe Redukcijska dijeta Mršavljenje Dezinformacije Branimir Dolibašić Eleonora Jažić


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/