Želeli smo da saznamo kakvog je ukusa čuvena batatovka, a njen proizvođač Ivan Krošlak kaže da specifičnost leži u tome što svako različito opisuje njenu aromu
Proizvodnja voćnih rakija je široko rasprostranjena na našim prostorima, ali da li ste čuli da se rakija može napraviti i od batata? Poljoprivrednik Ivan Krošlak iz sela Gložan blizu Bačke Palanke među prvima je počeo da gaji batat, a od pre nekoliko godina proizvodi od njega i rakiju. Po tome je jedinstven kako na našem, tako i na svetskom tržištu.
Poznato je da je batat ili slatki krompir višegodišnja tropska biljka koja izgledom podseća na krompir, ima sladak ukus i bogata je proteinima što je čini izuzetno vrednom kulturom. Koristi se u kulinarstvu za pripremu pirea, čorbi, a od nedavno i za prozvodnju rakije u ovom selu u Vojvodini.
"Prvobitni plan je bio da iz godine u godinu povećavamo broj sadnica, jer je potražnja za batatom bila velika. Međutim, usled kovid pandemije interesovanje je stalo i u jednom trenutku smo imali veće količine u skladištu. Tada se rodila ideja o rakiji", počinje priču ovaj poljoprivrednik čije površine pod batatom zauzimaju skoro dva hektara.
Batat je, kako dalje ističe, slabo zahtevna kultura koju ne napadaju bolesti, a ni štetočine. Osim žičnjaka i poljskih miševa koji mogu da naprave određenu štetu, ovoj kulturi ne prete druge opasnosti. Da bi plod bio kvalitetan i bez oštećenja, prilikom sadnje se koristi zemljišni insekticid i to je jedini tretman pesticidima koji se primenjuje u ovoj proizvodnji.
"U toku vegetacije nema preteranog posla, osim što se u početnim fazama razvoja više navodnjava. Međutim, treba voditi računa o količini vode kao i o prestanku navodnjavanja negde u avgustu kako ne bi previše porastao i izgubio na vrednosti."
Uzgoj batata u Srbiji - dobra priprema zemljišta, zalivanje po potrebi i bez pesticida
Prema rečima ovog proizvođača, od izuzetne važnosti je da batat koji se proizvede pripada prvoj klasi, jer tržište za drugu klasu ne postoji. To znači da ne sme biti previše krupan i na njemu ne sme biti oštećenja. Batat koji je bio težak čak 3,5 kilograma nije mogao da proda.
A da vremenske neprilike mogu napraviti izazov u proizvodnji pokazalo se u maju kada je batat pogođen gradom koji je tom prilikom uništio gotovo sve biljke.
"Ostale su samo peteljke, lista nigde. Mislio sam da od toga ništa neće biti. Čak jedno vreme nisam ni obilazio zasad da se ne bih nervirao. Ipak, biljke su se vremenom regenerisale, stvorile novu lisnu masu i bilo je prinosa", kaže naš sagovornik i dodaje da je prosečan prinos po sadnici oko kilogram.
Sve do kovid pandemije, ovaj poljoprivrednik je uspešno plasirao batat na tržište, ali je u jednom momentu zavladala stagnacija. S obzirom na veće količine ovog povrća u skladištima i nemogućnosti dugoročnog čuvanja, Ivan je odlučio da pokuša da napravi rakiju. Prilikom prvog, ali i drugog pokušaja dobio je čistu destilovanu vodu, ali rešio je da se edukuje, posavetuje sa stručnim ljudima i treće godine je od nekoliko stotina kilograma batata dobio 15 litara rakije.
"Prvu proizvedenu sam uglavnom poklanjao, dao na degustaciju, a popili smo i mi. Naišao sam na pozitivne kritike i odlučio sam da tu ne stanem."
Želeli smo da saznamo kakvog je ukusa čuvena batatovka, a Ivan kaže da specifičnost leži u tome što svako različito opisuje njenu aromu.
"Jedinstvena je, neuporediva sa drugim rakijama. Ima neku cvetnu aromu i miriše na ružu", opisuje on.
Kada je probate, dodaje, počinje da greje, a onda vam se usta pune ukusima. Nekoga podseća na breskvu, nekome je slatka, ali je u svakom slučaju egzotična i lako se pije, iako ima 40 odsto alkohola.
"U svetu prepunom masovne proizvodnje i standardizovanih ukusa, batatovka je osveženje. Osvaja svojim karakterom, pričom i ukusom", jasan je Krošlak.
Proces proizvodnje je isti kao i kod drugih rakija, ali tajna leži u pripremi komine i momentu kada se peče. Ipak, ne želi da nam otkriva detalje, ali kaže da rade na tome da batatovka postane poznata ne samo kod nas, već i u svetu.
"Redovno posećujemo sajmove, bazare, dešavanja na kojima ljudi imaju priliku da probaju ovo jedinstveno piće. Svi odmah pomisle da ima ukus votke, ali kada probaju, iznenađenje je više nego prijatno. Nesvakidašnja aroma daje posebnu notu ovoj rakiji", završava on.
Tagovi
Autorka