Može li zbog svoje čistoće i odsutnosti minerala, stvarno da očisti telo od toksina ili je to samo trend koji može da našteti vašem zdravlju? Evo šta kažu stručnjaci.
U želji za detoksikacijom organizma i poboljšanjem zdravlja neki od nas posežu za raznim napicima.
Jedan od njih je i destilovana voda koja je pročišćena od svih otopljenih minerala i drugih materija, a upravo o njoj je pisao portal destilator-vode.eu čiji naslov glasi "Zašto piti destilovanu vodu?", a u kojem se navode razlozi zbog kojih ju je dobro piti. Na upit o izvorima takvih informacija nismo dobili odgovor.
S obzirom na to da je popularnost navedene vrste vode u detoksikacijskim dijetama u porastu foodfacts.news portal je istražio da li su istinite tvrdnje u vezi sa njom.
Vanredni profesor doktor nauka Josip Ćurko sa Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kaže da je takva pročišćena voda prikladna za određene industrijske i laboratorijske svrhe.
"Međutim, dugotrajna konzumacija nije preporučljiva za ljude niti će kao takva očistiti naš organizam", pojašnjava profesor.
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dodaje, voda koja sadrži prirodne minerale doprinosi pravilnoj hidrataciji i ravnoteži elektrolita u telu što destilovana ne može da osigura jer ne sadrži ključne minerale poput kalcijuma i magnezijuma koji su prisutni u vodi za ljudsku potrošnju.
Kako kaže, ovi minerali doprinose zdravlju kostiju, funkciji mišića i opštem stanju organizma, a osim toga značajno utiču na ukus, odnosno njihova prisutnost daje prijatan i osvežavajući, dok destilovana voda zbog odsutnosti minerala često ima "bljutav" ukus koji većina potrošača smatra nepoželjnim.
Da li se čajevima i superhranom može sprovoditi detoksikacija tela?
Objašnjava da dugotrajna konzumacija ove vrste vode može dovesti do disbalansa elektrolita, a budući da ne sadrži otopljene minerale može povećati izlučivanje esencijalnih elektrolita poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma iz tela, a što može negativno uticati na funkcije nervnog i mišićnog sistema i na opšte zdravlje.
On dodaje da oni koji imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz slavine, treba nju da piju, jer je ekonomična i lako dostupna.
Doc. dr nauka Marija Stjepanović sa Prehrambeno - tehnološkog fakulteta Osijek navodi kako se destilovana voda s obzirom na fizičko - hemijski sastav može piti, ali joj je primarna namena u industrijama i analitičkim laboratorijama.
"Predstavlja vodu koja je prošla proces u kojem se ona zagreva do tačke iznad ključanja, a para iz te vode se hvata i hladi (kondenzacija) kako bi se dobila tečna destilovana", kaže.
Ovom metodom, pojašnjava, uklanjaju se organske i neorganske materije, minerali, bakterije i virusi, a nakon što voda prođe kroz ovaj proces, mora se čuvati u sterilnim posudama kako bi se sprečila naknadna mikrobiološka kontaminacija.
Međutim, dodaje da treba uzeti u obzir da ne sadrži minerale koji pogoduju ljudskom zdravlju kao što to sadrže prirodna mineralna, izvorska ili stona koje obiluju mineralima i elementima u tragovima.
"Ukoliko se iz nekog razloga dugoročno ipak pije, treba voditi računa o adekvatnom unosu minerala iz drugih izvora", upozorava ova profesorica dodajući kako bi dugoročno konzumiranje isključivo destilovane vode moglo imati negativan uticaj na ljudsko zdravlje iz razloga koji su prethodno navedeni.
Dakle, iz svega rečenog možemo zaključiti da nema potrebe da pijemo destilovanu vodu jer ona kao takva neće očistiti naš organizam.
Ines Banjari: Neproverene informacije o ishrani mogu imati ozbiljne posledice po džep i zdravlje
Naprotiv, dugoročna konzumacija može dovesti do disbalansa elektrolita i negativno uticati na naše zdravlje, pa za optimalnu hidrataciju i zdravlje stručnjaci preporučuju onu iz slavine, ukoliko je zdravstveno ispravna.
Tvrdnja da destilovana voda čisti i detoksikuje naš organizam nije tačna što znači da se radi o dezinformaciji.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/